Згідно з даними системи моніторингу РНБО, за добу найбільша кількість підтверджених дебютів COVID-19 — у Києві (1422), Київській (1089) і Дніпропетровській (952) областях.

За прогнозом розвитку коронавірусної епідемії, який надала НАН України на період з 23 по 29 листопада, можливо понад 90 тисяч нових випадків захворювання.

Тим часом радник керівника Офісу Президента Тимофій Милованов заявив, що не вірить в ефективність так званого карантину вихідного дня. Він вважає, що локдаун краще вводити на 3—4 тижні, на період Різдвяних свят. «Нині варто ввести обмеження на три-чотири тижні, краще під час Різдва. Ті галузі, які постраждають, — підтримати фінансово, стабілізувати ситуацію й далі дати економіці працювати», — зазначив Милованов.

А от в ЮНІСЕФ вважають, що потужна епідемічна хвиля накриє Україну вже через 1—2 тижні. Як заявив керівник програм охорони здоров’я ЮНІСЕФ в Україні Андрій Славуцький у коментарі «Фактам», із цим епідемічним зростанням, якщо нічого не робити, піка досягнемо в січні-лютому. Потім захворюваність повинна піти на спад, до березня-квітня, зазначив він. І додав, що цю хвилю можна збити вже у грудні за умови дуже ефективних протиепідемічних заходів.

Водночас постійно міняються «ввідні» для старту локдауну. Так, глава МОЗ Максим Степанов каже, що головною умовою введення жорсткого карантину є колапс медичної системи, коли лікарні для коронавірусних пацієнтів будуть заповнені на 100 відсотків.

Раніше поріг локдауну оцінювався у 10000+ захворілих на добу. Пізніше — в 15000. Нині цей показник у спічах міністра охорони здоров’я варіюється від 20 до 30 тисяч...
А поки що МОЗ готує зміни в законодавство, щоб увести в дію додаток з відстеження хворих на COVID-19. При цьому орієнтуються на досвід країн Азії, зокрема Китаю.