Тож тепер такі особи мають змогу підніматися на перший і другий поверхи історичної споруди без звичних для них проблем. Для непосвячених нагадаємо, що йдеться про будинок на відомій не лише полтавцям Круглій площі, який звели ще 1811 року. Тоді, звісно, діяли зовсім інші писані й неписані правила та нормативи доступності таких споруд для всіх без винятку земляків. Хоча й у ті часи вона забезпечувала діяльність посадовців і чиновників губернських установ — їхнє «гніздо» називали будинком Полтавських губернських присутствених місць.

Та найприкріше, що за понад два століття для людей з інвалідністю в ньому майже нічого не змінилося... Останнім часом відсутність таких змін найчастіше пояснювали насамперед... історичною цінністю будинку, що входить до єдиного комплексу Круглої площі — пам’ятки містобудування й архітектури національного значення. Тож будь-які перепланування чи добудови до нього, навіть у вигляді пандуса, категорично заборонені законом. І це тоді, як на другому поверсі розташовані не лише апартаменти «батьків» обласного центру та їхніх помічників, а й зала засідань міськради і кабінети для роботи постійних депутатських комісій.

Зрештою, через головний вхід до цієї будівлі людям з інвалідністю на візках самостійно практично неможливо потрапити навіть на перший поверх. Бо є ще й цокольний і, відповідно, крута «піраміда» з багатьма кам’яними сходинками, які треба подолати, щоб відчинити двері того-таки «парадного» входу...

Чи є вихід із цього, здавалося б, глухого кута? Його вже давно знайшли в країнах, де про належні умови та зручності для осіб з інвалідністю дбають не лише на словах. Тож керівникам Полтави залишалося тільки підтримати ініціативу місцевих громадських активістів і запозичити та, власне, запровадити іноземний досвід облаштування сходового підйомника в будівлі міськради та її виконкому.

Зробити це виявилося непросто. Адже тільки тендерні та інші бюрократичні процедури зайняли понад рік! Оскільки виготовляли підйомник аж в Італії, доставляти його звідти до Полтави в умовах пандемії коронавірусу було також, м’яко кажучи, нелегко. Та, нарешті, всі труднощі й перепони залишилися позаду. Справді зручну платформу, що рухається вгору і вниз разом із людиною з інвалідністю на візку, спеціалісти змонтували на сходах біля «бічного» входу в будівлю. На її стіні зовні є кнопка виклику чергового, котрий завжди допоможе охочому скористатися підйомником, розрахованим на навантаження до 250 кілограмів. Ним, до речі, можна управляти й дистанційно.

Не менш важливо й те, що на монтування та тестування рухомої платформи фахівці запрошували земляків з інвалідністю, зокрема й регіональну представницю Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна асамблея людей з інвалідністю» Ірину Твердохліб. Саме за такого попереднього випробування системи за її участі (на знімку) були відкориговані плавність руху підйомника, його швидкість і деякі інші параметри. «Маємо позитивний приклад співпраці, — зазначила пані Ірина. — Бо коли раніше представники влади чи бізнесу, зокрема, й у Полтаві, робили якісь зручності для людей з інвалідністю, нехтуючи їхньою думкою та практичним досвідом, то нерідко з’являлися такі «новації», які лише додавали нам труднощів і проблем».

Водночас Ірина Твердохліб наголошує: в цьому випадку забезпечено доступність до головної будівлі органу місцевого самоврядування не лише людей з інвалідністю на візках. Сходовим підйомником можуть скористатися й матусі з дитячими візочками, земляки похилого віку, котрим також важко «видиратися» нагору крутими сходами, та деякі інші категорії громадян. Хоча таке «задоволення» для них коштувало недешево (на придбання і встановлення рухомої платформи з міського бюджету виділили майже 475 тисяч гривень), витрати на нього, поза сумнівом, окупляться сторицею. Надто з огляду на те, що йдеться не лише про матеріальні витрати чи набутки, а й про реальні кроки до забезпечення базових потреб усіх без винятку співвітчизників. А це в цивілізованому світі цінується найбільше.

Полтава.

Фото з сайту Полтавської міськради.