Зокрема, це стосується реєстрації актів цивільного стану, земельних ділянок, автомобілів, видачі водійських прав тощо. На цьому наголосила народний депутат від групи «Довіра» Лариса Білозір під час засідання Координаційної ради з питань реформування державного управління.

Це питання актуальне ще й з огляду на те, що нині у старостинських округах, що увійшли до складу укрупнених територіальних громад на базі колишніх міст обласного значення, зникла можливість надавати послуги з реєстрації актів цивільного стану, земельних ділянок, автомобілів, видачі водійських прав тощо. Тож народний депутат разом із колегами ініціювала та вже зареєструвала законопроект № 4382 щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану.

Водночас Л. Білозір нагадала, що Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект № 2679 про оптимізацію мережі ЦНАП, який уже підписано головою парламенту. «Ми рухаємось до розбудови ефективної мережі надання адмінпослуг у громадах. Тому передача всіх послуг на місця має стати пріоритетом для уряду», — сказала Л. Білозір.

Крім того, у першому читанні підтримано законопроект «Про адміністративну процедуру» (№ 3475 ). Нині, за словами політика, триває робота, щоб цей документ було ухвалено в цілому вже у січні наступного року і у такий спосіб було завершено тривалий процес підготовки змін законодавства для регламентації процедур зовнішньоуправлінської діяльності органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування в державі.

Серед питань, які виносились на розгляд Координаційної ради, були також: «Про стан реформи у сфері «Адміністративні процедури, адміністративні послуги та електронне урядування» в рамках реалізації Стратегії реформування державного управління України на період до 2021 року»; «Про стан виконання спеціальних умов, визначених Угодою між Урядом України та Європейською Комісією про фінансування програми «Підтримка комплексного реформування державного управління в Україні»».

Лариса Білозір також звернула увагу колег, що робота ЦНАП має бути самоокупною. Тому нині на розгляді парламенту перебуває проект № 4380 про адміністративний збір, який має врегулювати вартість адмінпослуг відповідно до їх собівартості.

Водночас вона зауважила, що нівелювати всі напрацювання в законопроекті може одна з поправок до іншого проекту — № 3515. Її автор пропонує дозволити Кабміну в ручному режимі регулювати розмір плати за адмінпослуги. «Це непрозорий механізм, за якого існують ризики прихованих поборів», — констатувала представниця «Довіри».

Вл. інф.