Сьогодні в тестовому режимі починає діяти новий спосіб виклику швидкої допомоги для хворих на COVID-19. Напередодні його анонсував міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Ми запускаємо в тестовому режимі, а потім перейдемо на постійну основу, таку функцію, щоб кожна людина могла замовити виклик мобільної бригади безпосередньо в контакт-центрі. Для цього ми з’єднали всі заклади охорони здоров’я, визначили відповідальних осіб», — пояснив він.

Крім цього, до кінця листопада МОЗ планує в контакт-центрі запустити ще й консультацію сімейних лікарів. За словами міністра, будь-яка особа, яка потребує допомоги сімейного лікаря, зможе набрати номер контакт-центру та отримати консультацію «від початку до кінця, щоб почуватися повністю захищеною».

Номер телефону контакт-центру МОЗу — 0 800 60 20 19.

Обговорюючи можливість запровадження локдауна в ефірі одного з українських каналів, М. Степанов зазначив, що з точки зору епідеміології найкращий метод — це повний розрив передачі хвороби на три тижні. «Якщо ми говоримо про повний жорсткий карантин, він стосуватиметься всіх без винятку, як це було навесні», — зазначив чиновник.

***

Українська влада може розгорнути на КПВВ у Донецькій і Луганській областях, а також на адмінкордоні з Кримом гуманітарні табори для хворих на COVID-19 жителів окупованих територій. Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» заявила заступник міністра реінтеграції Інна Голованчук. За її словами, рішення про розгортання гуманітарних таборів на адмінкордоні з окупованим Кримом «може бути прийнято, враховуючи ситуацію з поширенням коронавірусу і нестачею ліків на тимчасово окупованих територіях». Щодо розгортання таборів на КПВВ у Донецькій і Луганській областях, вона зазначила, що таке рішення може бути прийнято за критичного загострення ситуації із захворюваністю на COVID-19.

І. Голованчук підкреслила, що Росія продовжує блокувати будь-який доступ на територію окупованого Криму для міжнародних моніторингових та міжнародних гуманітарних організацій, а також не дозволяє резидентам Криму — громадянам України виїхати на материкову частину України, щоб купити ліки.