Це родина, яка пройшла спеціальний курс підготовки, щоб здійснювати тимчасовий догляд за дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах. Такі сім’ї відповідно до державної стратегії стануть альтернативою інтернатним закладам, діти потраплять у комфортні та безпечні домашні умови, де про них турбуватимуться, забезпечать догляд і реабілітацію.

— Упродовж цих місяців радивилівські патронатні вихователі здійснювали догляд та піклування над п’ятьма дітьми з двох сімей. І ось 13 листопада знову було підписано трьохсторонній договір про влаштування на тимчасове проживання у патронатну сім’ю двох братів із Радивилівської громади. Хлопчики вже проходять адаптацію в новій сім’ї, — розповів радивилівський міський голова Микола Карапетян.

Контроль і супровід сім’ї у складних життєвих обставинах здійснюватиме фахівець із соціальної роботи міського центру соціальних служб. Підтримку родині на випробувальному терміні надає і староста старостинського округу за місцем проживання. Координацію роботи патронатних вихователів проводитиме служба у справах дітей міської ради.

За цей час органи опіки та піклування зобов’язані провести роботу з батьками дитини і визначити, де їй буде краще. При цьому можливість повернути дитину до батьків має бути пріоритетом у роботі із сім’єю. Наприклад, якщо треба привести помешкання до ладу, допомогти з працевлаштуванням. Також працюють із залежними від шкідливих звичок та з певними хворобами, якщо у самих батьків є бажання змінитися.

За час відколи в громаді налагоджено патронатний супровід дітей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях, можна проаналізувати певні особливості такої роботи. Одна з особливостей такого догляду полягає в тому, що діти мають тісний контакт з біологічними батьками та родичами. Проте патронатна сім’я здатна дуже швидко мобілізувати свої дії у непередбачуваних випадках. Щоб форс-мажорів траплялося якомога менше, плече підтримки патронатній сім’ї нашої громади готова підставити міждисциплінарна команда, до складу якої входять представники ювенальної превенції Радивилівського відділення поліції, служби у справах дітей міської ради, міського центру соціальних служб. А також сімейний лікар Радивилівської міської лікарні, відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради.

Відповідно до рекомендацій, дітей, які прибувають із різних населених пунктів під патронатне виховання, слід влаштувати в навчальний заклад, найближче розташований до місця проживання вихователів. Термін перебування дитини в патронатній сім’ї відповідно до закону не може перевищувати шести місяців. За цей час біологічні батьки повинні докласти максимум старань, щоб поліпшити побутову картину вдома, змінити поведінку й далі сумлінно виконувати свої батьківські обов’язки. Якщо ж вони грубо ігнорують цей шанс, тоді настає процес позбавлення їх батьківських прав.

Олена ПІСАРЄВА, начальник служби у справах дітей Радивилівської міської ради Рівненщини.