За даними системи моніторингу РНБО, за добу найбільша кількість підтверджених випадків COVID-19 у Києві     (1 399), Дніпропетровській    (1 254) і Київській (979) областях.

В Україні для ефективного результату в боротьбі з коронавірусом необхідно запровадити жорсткий карантин щонайменше на три тижні. Поки що система охорони здоров’я витримує навантаження, але вже на межі. Про це заявила головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я Ольга Голубовська, передає РБК-Україна. Вона впевена, що на Україну чекають жорсткіші обмежувальні заходи.

За словами Голубовської, мінімальний строк для ефективної боротьби з поширенням вірусу — це три тижні.

«При цьому є сенс запроваджувати обмежувальні заходи. Три тижні — це мінімальний термін. Що більше, то краще, але тут уже економісти мають вираховувати, як це вдарить по економіці», — додала інфекціоніст.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що жорсткий карантин необхідно запроваджувати негайно.

«Щойно ми будемо готові, я сподіваюся, це буде в найближчі дні, сформулювати в деталях і в реальних механізмах ту програму компенсації, яку озвучив Президент днями, треба негайно запровадити локдаун, перервати ланцюжок інфекції й постаратися зберегти здоров’я українців, а також піти від ситуації, коли в нас понад 200 смертей щодня», — сказав він у коментарі одному з телеканалів.

Водночас на тлі обговорення можливого дефіциту держбюджету-2020 МОЗ заявляє: витрати на медицину захищені.

«Усі витрати, які направляються на здійснення заходів, пов’язаних з боротьбою з коронавірусною хворобою, на закупівлю медикаментів, реалізацію програм, Програми медичних гарантій, є пріоритетними й фінансуються в повному обсязі, для цього є відповідні нормативні документи, постанова КМУ. Такі витрати є захищеними, це також заробітна плата, питання медикаментів і те, що стосується заходів, пов’язаних з боротьбою з COVID-19», — так на брифінгу прокоментувала ситуацію заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова.