Це стало можливим завдяки підтримці уряду США через Програму з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS), Бюро Держдепартаменту США у справах міжнародної безпеки та нерозповсюдження зброї масового ураження.

Як повідомляють у Держприкордонслужбі України, будівництво нових об’єктів розпочато в рамках реалізації міжнародного проекту розвитку потенціалу морської прикордонної безпеки.

Начальник Регіонального управління Морської охорони контр-адмірал Олег Костур розповів, що після виведення корабельно-катерного складу з Криму, крім розвитку системи висвітлення надводної обстановки та спостереження, крім розвитку спеціальних мобільних підрозділів, прикордонникам було вкрай необхідно наростити кадровий потенціал, а також розвивати, а іноді й створювати наново систему базування підрозділів Морської охорони.

«Такий проект — один з найкращих прикладів нашої міжнародної співпраці, взаєморозуміння, допомоги наших американських колег і партнерів, гідний приклад дієвого, практичного внеску в захист інтересів нашої держави, в майбутнє нашої незалежної країни», — зазначив контр-адмірал.

Прикордонники підкреслюють, що корабельно-катерний склад Російської Федерації регулярно здійснює відверто провокаційні дії як щодо цивільних суден (зупинки і затягнутий огляд, штучні перешкоди під час проходження Керченської протоки тощо), так і корабельно-катерного складу Морської охорони і ВМС ЗСУ (небезпечне маневрування, створення навігаційної небезпеки, перешкоджання руху рекомендованими шляхами, спрямування променів невизначеного типу в бік кораблів, що перебувають на службі в морі тощо).

«З огляду на таку обстановку, існує нагальна потреба мати добре підготовлені, екіпіровані і здатні швидко реагувати підрозділи, які зможуть за потреби за лічені хвилини долучитися до певної ситуації в морі», — вважають у прикордонній службі.

Радник посольства США з морських питань Кевін Келлер акцентує, що російська агресія, особливо на морі, становить серйозну загрозу для України як у військовому, так і в економічному аспекті. Тому служба Морської охорони Держприкордонслужби є критично важливою.

Саме тому майбутні військові містечка створюють за сучасними стандартами НАТО. Крім будівництва модульних містечок контейнерного типу, також передбачено капітальні ремонти гідротехнічних споруд і дноочисні роботи.

«Це забезпечить компактне і доцільне розташування підрозділу і зручний пункт базування корабельно-катерного складу, завдяки чому стане можливим максимально оперативний вихід чергового підрозділу в море для виконання службових завдань», — вважають ініціатори проекту вартістю 4 мільйони доларів США, який планують реалізувати до червня наступного року.

Новація також передбачає проведення тренінгів для персоналу з питань правоохоронної діяльності на морі.

«Проект дасть змогу збільшити можливості реагування на зміни обстановки на морі, розпочати модернізацію системи підтримки Морської охорони, а також загалом посилити потенціал України в охороні державного кордону на морі і суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні», — стверджують у Держприкордонслужбі.

До речі

Сьогодні підрозділи Морської охорони здійснюють контроль надводної обстановки, патрулювання і забезпечення прикордонного режиму в українській частині Азова, контроль режиму судноплавства, що відповідає міжнародному морському праву та міжнародним стандартам безпеки судноплавства та рибальства, акцентують увагу і на підвищенні рівня безпеки судноплавства на якірних стоянках і в акваторіях портів відповідно до міжнародних стандартів безпеки.

Цитата

«Забезпечення Морської охорони, надання відповідних логістичних та навчальних спроможностей, які передбачає наш проект облаштування та підготовки підрозділів, дасть змогу Україні забезпечувати дотримання норм міжнародного морського права на своїй території і відповідно забезпечувати діяльність морської галузі економіки. Адже морська безпека України — це невід’ємна складова морської безпеки світу».

Кевін КЕЛЛЕР.

Фото прес-служби Держприкордонслужби України.