Це неформальна зустріч, організована з ініціативи одного або кількох членів Радбезу, під час якої в приватному порядку триває відвертий обмін думками з використанням гнучких процедурних рамок і за участю осіб, яких було б корисно послухати і яким вони хотіли б щось повідомити. Такі засідання необов’язкові, мають суворо неформальний характер і не призводять до прийняття рішень.

Однак саме таким форматом обміну думок скористалася Росія, запросивши виступити на цьому засіданні представників «Л/ДНР», і у такий спосіб, намагаючись їх легітимувати на міжнародному майданчику. Як заявив глава українського МЗС

Дмитро Кулеба, це засідання бойкотували не тільки Україна, а й США, Об’єднане Королівство, Франція, ФРН, Естонія та Бельгія — усі країни-учасниці ОБСЄ.

Постфактум свою думку про подію оприлюднила вчора Українська делегація в ТКГ на офіційній сторінці у Фейсбуці.

Результатом реалізації цього задуму (легалізації представників невизнаних квазі-республік) може стати одно-стороннє визнання РФ так званих «ЛНР» і «ДНР» або загроза такого визнання. «Це означає, що тиск на вище військово-політичне керівництво України, який керівництво РФ намагалося чинити протягом року після Паризьких домовленостей, не вдався», — констатується в повідомленні.

Також в Українській делегації зазначили, що керівництво РФ перейшло до відвертого шантажу міжнародного співтовариства й насамперед Франції та Німеччини, намагаючись «дискредитувати їхню роль як активних і послідовних учасників «нормандського формату».

«Українська делегація розцінює ці спроби РФ як передостанній крок у бік повного нехтування міжнародним правовим полем та переходу до стану повної ізоляції з боку міжнародної спільноти», — йдеться в дописі на офіційній сторінці у Фейсбуці Української делегації в ТКГ.

А от чому представники України на перемовинах у форматі «Україна — ОБСЄ — Росія» розцінили дії РФ як «передостанній крок» у тотальному нівелюванні норм міжнародного права — не пояснюється. Можливо, у такий спосіб наші дипломати мінського майданчика залишають шанс Кремлю виправитися до 9 грудня (дата Паризьких домовленостей). І яким же в трактуванні «єдиного голосу» офіційного Києва в ТКГ має бути «останній крок» Москви, щоб опинитися в цілковитій міжнародній ізоляції?