«Луганщина стає цікавим майданчиком для інвестицій і подальшого співробітництва», - на цьому наголосив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцкі у Сєвєродонецьку під час зустрічі голови Луганської облдержадміністрації Сергія Гайдая з делегацією посольств країн - членів Вишеградської групи. У заході взяли участь посли Угорщини, Чехії, Словаччини та Польщі - Іштван Ійдярто, Радек Матула, Марек Шафін та Бартош Ціхоцкі.

Сергій Гайдай висловив вдячність послам країн - членів Вишеградської групи за допомогу, яку Луганщина отримує від цих країн у рамках міжнародного співробітництва. Жителям Луганської області ця допомога вже стала в нагоді. Під час пандемії коронавірусу її, зокрема, отримали медичні заклади регіону. Завдяки цій підтримці забезпечена достатня кількість апаратів штучної вентиляції легень в обласній дитячій лікарні.

За словами голови облдержадміністрації, з початком бойових дій Луганщина постійно отримує міжнародну підтримку. «Однак ми хочемо не лише просити про допомогу, а й співпрацювати, - наголосив він. - Як приклад - наступного року в регіоні продовжуватимуть будувати дороги. Очікуються мільйонні інвестиції в аграрний сектор. Ще одним перспективним напрямом є співпраця з підприємством «Імпульс» із Сєвєродонецька в рамках атомної енергетики та розвитку залізничного сполучення». Зараз триває обговорення щодо впровадження на Луганщині вільної економічної зони, і це дасть змогу ще більше зацікавити інвесторів.

Усі учасники висловилися за подальший розвиток двосторонніх відносин.

Цього самого дня делегація відвідала КНП «Луганський обласний кардіологічний диспансер» та КНП «Луганська обласна дитяча клінічна лікарня» в Лисичанську, куди раніше надійшла допомога від країн - членів Вишеградської групи.

В обласному кардіологічному диспансері учасники делегації посольств ознайомилися з роботою лікувального закладу. Вони оглянули комп'ютерну систему стрес-тестування з біговою доріжкою вартістю 30 тисяч євро, яка була надана диспансеру у вигляді допомоги країнами - членами Вишеградської четвірки. Система встановлена в кабінеті функціональної діагностики та введена в експлуатацію у листопаді. За допомогою цього сучасного обладнання у пацієнта виявляють критичні фактори, встановлюють повний діагноз, після чого призначають подальше лікування.

Завітала делегація й до КПН «Луганська обласна дитяча клінічна лікарня». Директор закладу Світлана Ошеко подякувала за надану допомогу, нагадавши, що від цих європейських країн підтримка надходить ще з 2015 року.

Лікарня отримала бронхоскоп, розкладні ліжка, електрообігрівачі, генератори та апарати ШВЛ. На території медзакладу функціонує відділення для лікування дітей, хворих на COVID-19, і привезені учасниками делегації тести для виявлення коронавірусу стали своєчасною підтримкою для персоналу та пацієнтів. Надзвичайних та повноважних послів ознайомили з роботою неврологічного, реанімаційного відділень та операційного блоку.

На знімках: під час перебування на Луганщині делегації посольств країн - членів Вишеградської групи.

Фото прес-служби Луганської ОДА.