На знімку: голова облради Олексій Петров.

У ньому взяли також участь народні депутати Роберт Горват, Валерій Лунченко, Михайло Лаба, Іван Крулько, Василь Петьовка, Анатолій Костюх, Владіслав Поляк, Андрій Жупанин та інші запрошені.

Урочистості моменту додало виконання заслуженим академічним Закарпатським народним хором Державного Гімну України.

Далі голова обласної виборчої комісії Юрій Фекете поінформував про підсумки місцевих виборів: до складу нинішньої ради восьмого скликання обрано 64 депутати, які представляють 8 політичних партій. Серед них: «Рідне Закарпаття» — 12 обранців; «Слуга народу» — 11; Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 8; «КМКС» Партія угорців України — 8; «Команда Андрія Балоги» — 7; і по шість депутатських мандатів вибороли партії «Європейська солідарність», «За майбутнє» та «Опозиційна платформа — За життя».

Відтак новообрані депутати склали присягу. Їм вручили посвідчення та значки.

Цікавий і такий факт: обранцями стали 24 депутати сьомого скликання, а семеро були депутатами попередніх скликань.

Вітальну адресу новообраній облраді від Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова зачитав народний депутат Михайло Лаба. Керівник українського парламенту наголошує на важливості завдань, які стоять перед депутатським корпусом облради із продовження реформи децентралізації, розробки стратегії соціально-економічного розвитку регіону та втілення її в життя, й висловив сподівання, що робота новообраної облради буде злагодженою, що сприятиме стабільному зростанню та якісним змінам у всіх сферах життя. «Це те, чого ми прагнемо і чого маємо досягнути», — зазначено у вітанні.

Було підтверджено, що на першому пленарному засіданні першої сесії облради присутні 62 депутати. Двоє відсутні через об’єктивні причини. 

Оскільки напередодні було створено підготовчу групу з проведення першої сесії, то її голова, депутат від партії «За майбутнє» Олександр Ледида поінформував про напрацьовані пропозиції щодо порядку денного пленарного засідання. Серед них — створення тимчасової президії облради, представники якої головуватимуть по черзі, доки не буде обрано голову. Підготовча група внесла такі кандидатури: Мирослав Білецький — депутат від «Рідного Закарпаття»; Олексій Петров — від «Слуги народу»; Йосип Борто — від обласної організації «КМКС» Партії угорців України; Василь Крулько — від «Батьківщини»; Єва Якушева — від партії «Команда Андрія Балоги».

Вів засідання Мирослав Білецький — представник партії, яка отримала найбільшу кількість голосів виборців. Ключовим питанням стало обрання голови обласної ради. Але перед тим несподівану заяву від імені фракції «КМКС» Партії угорців України виголосив Йосип Борто. Вона зводилася до того, що оскільки «державні органи хочуть залякати угорські організації», то «на знак протесту» фракція не буде брати участі у виборах голови облради.

Тим часом на посаду голови спочатку було висунуто лише кандидатуру Олексія Петрова. Далі на трибуну вийшов депутат від ОПЗЖ Віктор Русин. І запропонував свою кандидатуру «як самовисуванець», оскільки «не радився з фракцією». Тож зрештою було внесено до бюлетеня ці дві кандидатури: Олексій Петров — від «Слуги народу» і Віктор Русин — від «Опозиційної платформи — За життя».

І ось на підставі озвученого протоколу засідання лічильної комісії за результатами таємного голосування ухвалено рішення про обрання головою облради Олексія Петрова — «за» проголосували 37 депутатів. За Віктора Русина — 17.
Олексій Петров склав присягу. Потім подякував за високу довіру та пообіцяв виправдати її і закликав усіх, незважаючи на політичну забарвленість, до співпраці, консолідації заради розбудови регіону та добробуту краян: «Головне завдання сьогодні — об’єднання зусиль усіх прогресивних сил краю, усіх гілок влади заради розвитку Закарпаття, заради працьовитих людей, які тут живуть. Попереду — багато викликів, зокрема пандемія, продовження реформи децентралізації, розвиток економіки, туризму, унікальної екосистеми, спроможних громад».

Також на першому пленарному засіданні шляхом таємного голосування першим заступником голови облради обрано Андрія Шекету — представника «Батьківщини», кандидатуру якого підтримав 41 депутат; заступником голови — Дениса Мана з «Європейської солідарності» — 36 депутатів «за».

Довідково

Олексій Петров народився 29 травня 1976 року в місті Коломна. Офіцер спецслужб, генерал-майор, має 27 років вислуги. З лютого 2017-го по серпень 2019 року очолював Департамент контррозвідки Служби безпеки України. З серпня 2019-го по квітень 2020 року проходив службу на посаді начальника Управління СБУ в Кіровоградській області. З 22 квітня 2020 року Указом Президента він призначений головою Закарпатської ОДА. Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук. Нагороджений орденами Данила Галицького та Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Разом з дружиною Іриною виховують п’ятьох дітей.

Ужгород.

Фото автора.