Попри «всеосяжний» режим тиші і механізми покарання за його порушення, про які домовилися учасники Тристоронньої контактної групи 22 липня цього року, російсько-окупаційні війська дедалі частіше його порушують. Так, за даними штабу ООС на 10.12, за минулу добу зафіксовано дев’ять порушень режиму припинення вогню в районі Талаківки, Водяного та поблизу Авдіївки.

«Для коригування вогню з АГС з боку населеного пункту Мінеральне ворог застосував БПЛА типу «квадрокоптер». Українським воїнам знадобилося лише кілька пострілів зі стрілецької зброї, щоб після перетину лінії розмежування збити БПЛА противника», — йдеться в повідомленні. Зазначається, що бойових втрат і поранень серед українських захисників унаслідок ворожих пострілів немає.

Від початку дії режиму припинення вогню збройні формування РФ не припиняють вести снайперський вогонь по підрозділах ЗСУ. Про це повідомляє українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування, інформує прес-штаб ООС. Зазначається, що, крім особового складу ЗСУ, мішенями для ворожих снайперів стають камери спостереження, які використовують передові українські підрозділи для ведення спостереження за противником і фіксації його злочинних дій.

За період з 27 липня по 29 листопада збройні формування РФ на Донбасі здійснили 309 обстрілів позицій ЗС України, унаслідок чого четверо українських військовослужбовців загинули, ще 15 дістали поранення. Про це заявив заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський під час засідання Форуму безпеки співробітництва ОБСЄ у Відні в середу, 9 грудня, передає «Укрінформ». У 11 випадках російські окупаційні війська вели вогонь із забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Крім того, 36 разів застосовували заборонені БПЛА, зокрема, для скидання гранат на позиції ЗСУ. Також зафіксовано 20 випадків інженерного зміцнення позицій з російського боку, що заборонено домовленостями ТКГ від 22 липня.

Зі свого боку Президент України Володимир Зеленський у річницю саміту «нормандської четвірки» в Парижі підкреслив, що попри складнощі вперше за роки війни вдалося встановити реальний режим припинення вогню, який загалом триває з 27 липня 2020 року. Завдяки цьому вдалося зберегти десятки життів українських військових і цивільних. Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті глави держави. Також Зеленський зазначив, що Україна готова до нового етапу розведення військ, розмінування нових ділянок і до чергового раунду взаємного звільнення утримуваних осіб.

Нагадаємо, запропонований очільником української делегації у ТКГ Леонідом Кравчуком план дій щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, який включав пункти про демілітаризацію ОРДЛО, контроль за кордоном і проведення місцевих виборів уже в березні наступного року, було відкинуто російською стороною. РФ підтримала план представників ОРДЛО, які вимагають змін до Конституції і закріплення особливого статусу, тобто, по суті, легалізації невизнаних квазіутворень у складі України.

«Ми офіційно маємо сказати: ми зробили все, вичерпали всі можливості та бачимо глухий кут. Але це не означає, що ми вже завтра припинимо Мінський формат. Ми й надалі працюватимемо, докладатимемо всіх зусиль, але коли побачимо, що ми вже пішли на останні кроки, тоді буде «план Б», — сказав Леонід Кравчук в інтерв’ю «РБК-Україна».

А ось радник глави Офісу Президента Андрія Єрмака Михайло Подоляк заявив у коментарі «Українським новинам», що Президент Зеленський після завершення відведеного на врегулювання ситуації на Донбасі терміну в один рік (йдеться про Паризький саміт) вирішив відмовитися від «плану Б» і буде продовжувати переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. Мовляв, ситуація істотно змінилася порівняно з тим, що було попередньої восени перед першим для Зеленського самітом «нормандської четвірки». За цей час, зазначає Подоляк, вдалося скоротити обстріли в десятки разів, стабілізувати питання про транзит російського газу на виключно вигідних для України умовах і вирішити низку питань, пов’язаних з гуманітарною сферою і відновленням інфраструктури на Донбасі. Усе це дає змогу українській команді діяти інакше, ніж передбачалося рік тому, сказав радник глави ОП, додавши, що відповідно йдеться більше не про вихід з переговорів, їх принципові зміни або запуск «плану Б». Зокрема, Україна налаштована продовжувати переговори в «нормандському форматі» з Росією, Німеччиною та Францією.

«Зміна ситуації демонструє, що в переговорах за участю президента Росії можна досягти набагато більше, ніж в інших форматах, або без переговорів. Чи треба окремо пояснювати, чому в специфічних політичних системах ключові рішення приймає одна людина і чому ця людина має брати участь у переговорах, якщо ми зі свого боку хочемо позитивного просування до миру? Тому Україна і наполягає на новій зустрічі лідерів «нормандської четвірки», — пояснив він.

***
Міністерство у справах ветеранів ухвалило рішення про створення Книги пам’яті добровольців — захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Про це повідомляє «Урядовий портал».

До Книги пам’яті буде внесено дані про добровольців, які загинули в результаті безпосереднього зіткнення з противником або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаного з виконанням бойових завдань у районах і в період проведення АТО/ООС. Експертна група меморіальної роботи Мінветеранів розпочала збір клопотань і заяв про внесення відомостей про загиблих добровольців до Книги пам’яті, які розглядатиме відповідна комісія.