Херсонщина позбулася свого традиційного постачальника блакитного палива. Підприємство «Херсонрегіонгаз», яке п’ять років обслуговувало понад чверть мільйона абонентів у краї, повідомило про припинення своєї діяльності. Підстава — колосальна заборгованість споживачів, що вже перевищила 471 мільйон гривень. Тим часом за оптову закупівлю газу постачальник має платити наперед, а грошей на це в нього немає. Тому вже з грудня місцеві жителі повинні шукати іншого постачальника.

З цим начебто все легко й просто: адже з нинішнього року в Україні ринок газу відкритий, і операторів на ньому працює — понад шість сотень. Причому укласти договір можна і з тим, який перебуває за межами регіону. Та біда в іншому: далеко не всі абоненти спроможні просто зайти на потрібний сайт, підписати договір і передати обраному постачальнику пакет документів електронною поштою. Адже Херсонщина — край сільський, і маленькі віддалені села до Інтернету не підключені. А якщо з Інтернетом усе добре, члени далеко не кожної родини з числа пенсіонерів, безробітних, просто незаможних людей мають вдома комп’ютер і вміють на ньому працювати.

Нібито й це не проблема: впродовж грудня-лютого можна скористатися послугами так званого постачальника останньої надії — себто «Нафтогазу України». Але ж якщо і після завершення відведеного терміну договір не укладуть, оселю можуть просто відключити від газу. Тож споживачі вже нині вишиковуються у черги перед офісами газопостачальних компаній, сподіваючись чимшвидше укласти договір «вживу». Під Новий рік — саме те, що треба, щоб зіпсувати свято і без того зіпсоване карантинними обмеженнями!

Херсонська область.