З 1 січня 2021 року набуде чинності заборона на продаж електронних сигарет і рідин, що використовуються в них, особам, які не досягли 18 років, яка була підтримана депутатами Верховної Ради України.

«Як відомо, на сьогодні бракує незалежних досліджень про вплив електронних сигарет на здоров’я, зокрема — довгостроковий, а оприлюднені результати деяких незалежних досліджень свідчать про те, що при використанні електронних сигарет рівень деяких токсичних речовин, що виділяються, є в рази вищим, ніж у звичайних сигаретах. Тому, безперечно, я підтримала цю ініціативу та внесла слушні, на мою думку, пропозиції, які покращать життя людей та матимуть позитивний вплив на громадське здоров’я», — повідомила Елла Рєпіна (на знімку), яка долучилася до роботи над законопроектом та подала свої поправки і пропозиції.

Як наголошують автори документа, у глобальному сенсі метою реалізації закону є збереження життя та здоров’я дітей, оскільки вони є головною цінністю держави та потребують найбільшої уваги.

Народна депутатка внесла пропозиції, які забороняють продаж електронних сигарет у закритих спортивних спорудах і в місцях проведення дитячих змагань, а також у медичних та освітніх закладах. Забороняється продаж електронних сигарет і з торгових автоматів, з рук і з полиць самообслуговування.

За порушення нових правил торгівлі передбачено штраф у розмірі 400—800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6 800 грн — 13 600 грн). У разі повторного порушення закону протягом року передбачено штраф у розмірі 800—1400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (13 600 грн — 23 800 грн).

Конституційною більшістю проект закону було підтримано в залі. За нього проголосували 309 народних депутатів.

Депутатка також розповіла про те, що попри такий уже відомий негативний вплив електронних сигарет на здоров’я людей на них не поширювалося жодне обмежувальне регулювання законом щодо заборони реклами, що спонукало її виступити ініціатором законопроекту № 4212.

«Діти — це найголовніше, що є в нашому житті. На жаль, вони є найбільш уразливими. Ми повинні дбати про те, щоб вони розвивалися здоровими, захищаючи їх від шкідливого впливу токсичних речовин. Враховуючи відсутність альтернативних шляхів розв’язання проблеми, я виступила ініціатором законопроекту, в якому пропонується заборонити рекламу електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Під час розробки зазначеного законопроекту ми з групою авторів керувалися виключно пріоритетністю забезпечення збереження здоров’я нації, розуміючи, що реалізація його положень сприятиме обмеженню використання населенням України електронних сигарет, особливо молоддю та підлітками, на яких реклама впливає найбільше», — зазначає Елла Рєпіна.