Скандальна ситуація виникла через те, що деякі депутати звернулися до Хмельницького окружного адміністративного суду з позовними заявами щодо незаконного обрання голови.

Першою це зробила депутат обласної ради, представник фракції «Слуга народу» Оксана Бочкарьова. У своїй заяві вона звернула увагу на те, що лічильна комісія визнала дійсними два бюлетені за кандидатуру Лабазюк, котрі видавалися спірними.

Одночасно О. Бачкарьова подала заяву про забезпечення її позову, в якій вимагала тимчасово зупинити виконання Лабазюк обов’язків голови облради. Про це вона повідомила під час другого пленарного засідання першої сесії обласної ради.

Тоді ж через згадані обставини разом з однопартійцями вона виступила з вимогою призупинити роботу сесії і визнати незаконними прийняті нею рішення про формування комісій обласної ради.

Однак під час сесії уповноважений голови ради Андрій Сорокопуд повідомив, що суд відмовив позивачці у задоволенні заяви про забезпечення позову, а тому Лабазюк продовжила ведення сесії.

Та на цьому інцидент не вичерпався. Ще троє депутатів обласної ради звернулись з аналогічними заявами до суду. Цього разу, окрім Оксани Бочкарьової, котра зробила це вдруге, позовні вимоги надійшли від Вадима Лозового, який представляє партію «За конкретні справи», та Олександра Розізнаного, депутата від ВО «Батьківщина». Розглядаючи їхні заяви, суд з’ясував, що підставою для звернення до суду депутата Лозового виявились обставини, які виникли за результатами голосування з обрання голови ради. Під час підрахунку голосів лічильна комісія врахувала два бюлетені, на яких було некоректно проставлено позначки.

Суд також зазначив, що Лозовий і Розізнаний, які були членами лічильної комісії, виклали та зареєстрували окремі думки до протоколу з обрання голови ради. Якщо б спірні бюлетені не були враховані, Лабазюк мала одержати лише 31 голос, і цього не вистачило б для її обрання. Тому суд визначив спірним набрання вказаним кандидатом необхідної кількості голосів.

З огляду на викладене Хмельницький окружний адміністративний суд задовольнив заяву Вадима Лозового й тимчасово зупинив виконання Віолетою Лабазюк обов’язків голови обласної ради.
Ухвалу суду кур’єром передали до обласної ради. На її негайне виконання Лабазюк припинила виконання своїх обов’язків. Водночас її представник вважає цю судову ухвалу неправомірною, тому на неї подана апеляція. Також сторона хоче подати скаргу до Вищої ради правосуддя з проханням дати правову оцінку діям судді.