Відкриваючи слухання, заступник голови комітету Єгор Чернєв зазначив, що стратегія єдиного цифрового ринку побудована на трьох напрямах: кращий доступ споживачів і бізнесу до товарів та послуг, створення належних умов до просування інформаційно-комунікаційних технологій і послуг та максимізація зростання потенціалу цифрової економіки.

«За шість років ми значно проснулися з точки зору імплементації стандартів і нормативів Європейського Союзу. Але питання, що стосуються саме цифрової економіки, фрагментовані та розрізнені. Законодавчий рівень залишається застарілим. Ми ставимо за мету трансформувати ресурсну економіку в цифрову, яка потребує єдиного бачення та стратегії», — зазначив Єгор Чернєв.

За його словами, комітет працює над оновленням законодавства, зокрема йдеться про законопроекти про віртуальні активи, кібербезпеку, персональні дані. Але ще потрібна комплексна єдина державна стратегія розвитку цифрової економіки, яка реалізовувалася б усіма органами влади.

Своєю чергою заступник голови комітету Олександр Федієнко зазначив, що важливо максимально наблизити чинне українське законодавство до європейського законодавчого поля. «Але ми не повинні його копіювати, бо галузь має свої традиції та технології», — наголосив він.

Олександр Федієнко нагадав, що 16 грудня прийнято Закон «Про електронні комунікації» (№ 3014), який внесено до Дорожньої карти Угоди про асоціацію з ЄС. До речі, учасники слухань, відзначивши важливість прийняття цього закону, висловили упевненість, що він допоможе здійснювати реформи одночасно з країнами ЄС.

Наступним кроком має стати закон про незалежний регулятор. «Ми напрацювали законопроект про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку України, який, сподіваюся, буде внесено на наступній сесії. Це фундаментальні закони, без яких неможлива європейська інтеграція», — зазначив Олександр Федієнко.

На необхідності розробки глосарію з цифрової економіки, аби уникати двозначності трактувань, у своєму виступі наголосила директорка Міжнародної громадської організації «Європейська Медіа Платформа» Оксана Приходько.

Водночас генеральний директор директорату євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації Гульсанна Мамедієва зауважила: «Створення Дорожньої карти — це багатофазовий та багатосторонній процес, тому лише спільними зусиллями всіх стейкхолдерів, включно з нашими європейськими партнерами, це стало можливим».

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.