Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (№ 2689), який дасть змогу притягнути до відповідальності воєнних злочинців. Відповідне рішення було ухвалено днями на засіданні комітету.

Як зазначив член комітету народний депутат від «Слуги народу» Олександр Бакумов, законопроект спрямований на забезпечення повноти імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноцид, злочини агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також забезпечення виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення таких злочинів.

Зокрема, йдеться про внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України, зміни до закону «Про застосування амністії в Україні», а також техніко-юридичні зміни до Кримінального процесуального кодексу України.

За його словами, до другого читання законопроекту надійшла 121 поправка, з яких 36 пропонується врахувати, в тому числі частково або редакційно. Переважною більшістю поправок пропонувалося змінити універсальну юрисдикцію.

«Ми залишили універсальну юрисдикцію щодо міжнародних злочинів. Але за певних умов. Перше — підозрювана особа має перебувати на території України, і друге — вона не може бути видана, передана іноземній державі чи міжнародній установі для притягнення до кримінальної відповідальності», — зазначив він.

Крім того, законопроект передбачає відстрочку набуття відповідними змінами чинності до внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших норм законодавства.
Олександр Бакумов підкреслив, що запровадження універсальної юрисдикції є розповсюдженим у світі принципом щодо злочинів міжнародного характеру.