Як зазначає авторка: «Професійне зростання українського парламенту набуває значення вагомого чинника зміцнення національного суверенітету, формування і реалізації стратегічних перспектив розвитку». У книжці простежується чіткий посил на важливість зорієнтування суспільної уваги на зосередженні державних зусиль на користь людини. Тобто громадянин має бути захищений у правовому полі, а також ініціювати запровадження таких парламентських актів, які в підсумку визначали б реальне народовладдя. Досягнення такого результату багато в чому залежить, якщо не виключно завдяки, від позиції і відповідних дій парламенту.

Загалом книжка має сім розділів, які охоплюють широке коло питань: від завдань із творення майбутнього — культури парламентаризму і демократії — до розуміння ролі людини в системі державних інституцій.

Безперечно, робота Алли Погорєлової буде надійним джерелом ідей і порадником у повсякденній роботі науковців, політиків, державних службовців, педагогів, студентів, активістів громадських організацій.

Принагідно редакція «Голосу України» щиро вітає Аллу Погорєлову з днем народження та бажає творчої наснаги, здоров’я, благополуччя.

Сьогодні свій 80-річний ювілей святкує Алла Іванівна Погорєлова — доктор політичних наук, кандидат філософських наук, доцент, заслужений працівник культури України (на знімку).

Алла Іванівна у своїй управлінській і науково-педагогічній діяльності завжди виходить із важливості поєднання «фізики і лірики» — математичної точності і гуманітарної складової в будь-якій справі, виявляючи стійкі наукові інтереси до проблем освіти, культури, необхідності гармонійного всебічного розвитку особистості, науково-технічного розвитку та демократичного врядування в Україні.

Упродовж 25 років (1995—2020) ювілярка працювала в апараті Верховної Ради України, Інституті законодавства Верховної Ради України. Робота з молоддю стала домінантним смислом трудової діяльності Алли Іванівни Погорєлової.
Своєрідним цьогорічним підсумком її роботи став авторський посібник «Професіоналізм в українському парламенті: проблеми зростання в контексті викликів ХХІ століття», розрахований передусім на зацікавлених молодих народних депутатів та учасників Програми стажування молоді в апараті Верховної Ради України.

Видатні організаторські здібності Алли Іванівни, турбота про державний інтерес та суспільне благо відзначені державними і відомчими нагородами, зокрема Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня (2010), Почесною Грамотою Верховної Ради України (2015) та ін.

Інститут законодавства Верховної Ради України щиросердно вітає шановну Аллу Іванівну з ювілеєм та зичить їй міцного здоров’я, подальшого натхнення, наснаги до творчої праці, добра і благополуччя, довгих і щасливих років життя.