На знімку: Під час святкового дійства у Парасковіївській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті № 40.

Акція тривала з 16 по 18 грудня в рамках національно-мистецького проекту «Art-перемир’я» на підтримку благодійної ініціативи журналіста і письменника Бориса Кутового та Національної спілки журналістів України з лікування та оздоровлення дітей війни.

Ці стіни для малечі тепліші, ніж у їхніх рідних домівках...

Майже 2000 дітей віком від 5 до 13 років з міст та містечок прифронтової зони долучилися до святкового дійства та отримали подарунки від Святого Миколая за сприяння українських військових. У рамках акції «Книжка в гості завітала — свято дітям влаштувала» відбувалися творчі зустрічі письменника Бориса Кутового із маленькими читачами з прифронтових населених пунктів та передача 300 примірників дилогії «Листи здалеку» до шкільних та міських бібліотек прифронтового Донбасу.

Перших гостей, що навідалися з подарунками та творчими привітаннями, зустрічали вихованці Парасковіївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 40. Тут навчаються 146 дітей із Часового Яру, Бахмута і Соледара. Більшість діточок — із соціально проблемних родин, і педагоги відверто кажуть, що умови у школі-інтернаті для їхніх вихованців є набагато кращими, ніж могли би бути в їхніх рідних сім’ях.

Директор Парасковіївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 40 Олександр Василенко у нашій бесіді пригадав події 2014 року, коли бойові дії не оминули й Бахмутський район. Тоді через небезпечну ситуацію, що складалася поблизу Парасковіївки, де розташовувалися військові склади зі зброєю, дітей завчасно вивезли до оздоровчих таборів...

Співпраця з військовослужбовцями Збройних Сил України триває понад шість років. Розпочалася вона з допомоги військових навчальному закладу із підвезення підлітків на спеціальні спортивні олімпіади — згодом учні за сприяння українського війська змогли побувати майже у всіх регіонах України. За сприяння командувача об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Наєва у Дніпрі пройшла лікування й група дітей з Парасковіївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 40.

У липні цього року Національною спілкою журналістів України та журналістом і письменником Борисом Кутовим було розпочато благодійний проект з реалізації книг дилогії «Листи здалеку», яку становлять дві концептуально пов’язані між собою книги «Листи здалеку» і «Повість про Срібну флейту».

Проект орієнтований на допомогу хворим дітям із соціально незахищених родин, що мешкають у населених пунктах Донецької та Луганської областей, наближених до зони ведення бойових дій. У вересні цього року в рамках зазначеного проекту на лікування та реабілітацію до соляних печер спелеосанаторію «Соляна симфонія» міста Соледара було направлено групу дітей загальною кількістю 12 осіб (6 хлопчиків та 6 дівчаток).

Цього ж року у Соледарі в рамках національного проекту «Art-перемир’я» було проведено мистецький міні-фестиваль дитячих театрів «Печера казок». У фестивалі взяли участь Чернігівський обласний театр ляльок ім. О. Довженка та Харківський державний академічний театр ляльок ім. В. Афанасьєва. Вистави відбувалися у соляних печерах на глибині 288 метрів. Аудиторія — діти з прифронтових населених пунктів Донецької області.

«Бракує духовної й культурної підтримки, тому ми тут»

Цього разу до акції долучився лауреат міжнародних фестивалів — Муніципальний театр-лабораторія VIE (Запоріжжя) із новорічною музичною інтермедією «Святий Миколай на вечерці «Tik Tok». У складі творчої групи виступають Андрій Верман, Тетяна Хасянова і Юрій Макаренко. Це вже третя гастрольна поїздка театру-лабораторії VIE (керівник — Ольга Лещова). Уперше актори цього колективу приїжджали до прифронтової Бахмутчини 2018 року.

На знімку: Учні 7-А класу у захваті від проекту «Art-перемир’я».

Художній керівник проекту «Art-перемир’я», режисер Національного театру оперети Максим Добролюбов кожну нову зустріч з дітьми Донеччини сприймає як сповнене позитиву відкриття. Лише два з половиною місяці тому Максим разом із офіцерами об’єднаних сил ЗСУ та численними помічниками проводив на Бахмутчині міні-фестиваль дитячих театрів «Печера казок». І от — нові творчі зустрічі.

«Землю крутять оптимісти і справжні герої, — наголошує Максим Добролюбов. — За три роки існування нашого проекту я чітко можу сказати, що знаю й розумію, чого дуже бракує мешканцям Донбасу. Їм бракує духовної та культурної підтримки, проектів, націлених на розбудову та поширення мистецтва. Хіба розвиток дитини, її особистості — не головне? А це не тільки аспект шкільної освіти.

І дуже важливо, що офіцери Збройних Сил України не тільки боронять нашу землю, а й дарують дітям можливість знайомства зі справжнім мистецтвом».

Вчителька 1-А класу Наталя Рвачова привела на перегляд вистави своїх підопічних — діток шестирічного віку. Їй знайома доля кожної дитини з цього класу, і кожна доля не є простою.

«Майже всі дітки потрапили до спеціальної школи-інтернату через складні життєві сімейні обставини. Чимало юних мешканців закладу — з багатодітних сімей. На долю двох діточок наклада свій відбиток російсько-українська війна — вони перебувають у закладі з 2014 року і вони з родин вимушених переселенців», — розповідає педагог.

Семирічний Назарій виховується без матері, і його опікуном є дідусь. Отже, хлопчик називає словом «мама» свою вчительку. Каже: «Приходьте й живіть у мене вдома, мені потрібна мама!».

Учні 7-А класу — дещо старші. Але і їм сподобалося театральне дійство. 12-річні Діана Жоголь з Часового Яру, Влада Поцухінова із села Благодатне, Максим Маляєв з Бахмута, Михайло Неклеса із села Парасковіївка та 13-річна Богдана Круглова з Бахмута вже давно знайомі з поетом Борисом Кутовим і його помічниками й щороку напередодні Дня Святого Миколая з нетерпінням очікують нових творчих зустрічей. От і цього разу, сповнені позитивних вражень, вони ділилися спогадами, як водили хороводи зі Святим Миколаєм і як переглядали щойно вечерку «Tik Tok».

Ці діти у майбутньому виростуть справжніми українцями...

Письменник, координатор національного проекту «Art-перемир’я» Борис Кутовий, наголошуючи на важливості таких творчих зустрічей, зазначив: «Ми маємо протидіяти не тільки військовій навалі російського агресора. Ми маємо боротися за душі та свідомість покоління дітей, яке виростає зараз в Україні. Щоб кожен із них у майбутньому виріс справжнім українцем — із добрим серцем та вільною національною самосвідомістю. Це запорука нашого майбутнього. Це наш святий обов’язок перед тими, хто віддав життя за свободу та незалежність України. Я ще й досі зустрічаю на Донбасі дітей, які не розмовляють та не читають українською. Для мене це особистий біль. Рідна мова, рідні традиції та віра — ось та свята трійця, причетність до якої має формувати світогляд маленьких українців, і не тільки дітей війни на Донбасі. Саме заради цього ми створили мистецький проект «Art-перемир’я». Саме заради цього ми передаємо книжки українською до шкіл та бібліотек. Саме заради цього допомагаємо лікувати та оздоровлювати дітей із соціально незахищених родин. Саме заради цього ми не маємо наміру зупинятися!».

Командувач об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв упевнений: «Діти Донбасу потребують особливої уваги та турботи, адже їм доводиться зростати в умовах російсько-української війни. Проект «Art-перемир’я» створений для того, аби мінімізувати наслідки пережитих подій за допомогою художньої літератури та мистецтва».

Гасло акції: «Турбота про мирне і щасливе дитинство маленьких українців, дітей війни — це не обов’язок, це поклик серця!». Під таким незмінним девізом разом із командувачем об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим і його бойовими побратимами свою підтримку заходу надають газета Верховної Ради України «Голос України», газета Кабінету Міністрів України «Урядовий кур’єр», інформагенція МОУ «АрміяInform», ООО «АТБ-маркет», українська діаспора міста Баффало, США.

Фото автора.