Його подано членами Комітету з питань правоохоронної діяльності. Понад рік на майданчику цього комітету працювала робоча група, яка займалася питаннями підвищення ефективності досудового розслідування кіберзлочинів та використання електронних доказів. Народні депутати працювали над удосконаленням чинного законодавства і приведенням його у відповідність до Конвенції про кіберзлочинність, яка регулює питання протидії одним із найбільш поширених видів злочинів. «Це виклик для всіх правоохоронних органів країн Європейського Союзу та світу», — зауважив голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, який є одним із авторів законопроекту № 4003. Представляючи документ під час засідання комітету, він зазначив, що інститути кримінально-процесуального законодавства багатьох країн нині удосконалюються відповідно до наявних викликів.

«Цей законопроект розроблено з метою імплементації передусім Конвенції про кіберзлочинність та найкращої практики країн, зокрема Франції та Німеччини, яка запроваджує ефективність запобігання кіберзлочинам», — підкреслив Д. Монастирський. Він поінформував, що законопроект пропонує запровадити можливість термінового збереження інформації під час досудового розслідування кіберзлочинів за постановою прокурора та слідчого. Це дасть змогу зберігати протягом 90 днів майбутню інформацію щодо діяльності хакера, який скоює відповідний злочин. Це є нормою практики для європейських країн, зауважив парламентарій. За його словами, йдеться не про збереження персональної інформації, змісту розмов чи електронного листування, а лише про інформацію, яка містить технічний характер і потрібна для розслідування відповідної категорії злочинів. Інститут термінового збереження інформації можна буде застосовувати до таких злочинів, як порушення авторського права, шахрайство, скоєне у великих розмірах з використанням електронно-обчислювальної техніки, незаконне користування електронними грошима та банківськими картками тощо. У законопроекті міститься вичерпний перелік статей, на які поширюватиметься дія саме цього положення.

Згідно з положеннями поданого законопроекту, вводиться також можливість здійснення тимчасового доступу до терміново збереженої інформації. Пропонується дати можливість під час обшуку, який проводиться законним чином, доступу до комп’ютерних систем, які фізично розміщені за місцем проведення обшуку тощо. Працюючи над цим документом, народні депутати залучали фахівців із Кіберполіції та Верховного Суду, наголосив Д. Монастирський. Усі разом вони дійшли висновку, що норми, які нині існують у законодавстві, потребують серйозного удосконалення, запевнив парламентарій.

Під час обговорення деякі члени комітету висловлювали критичні зауваження з приводу того, що окремі положення запропонованого законопроекту істотно розширюють можливості правоохоронців та посягають на права людини. Однак шляхом голосування народні депутати вирішили все ж рекомендувати Верховній Раді законопроект  № 4003 ухвалити за основу.