На знімку: попри всі складнощі минулого року святковий настрій панує серед містян, котрі збираються біля центральної ялинки міста. Різдвяний ярмарок — не просто окраса, а вже й міська традиція.

А вони, звісно, про нього. Такі твердження можуть бути надто пафосними. І, можливо, далеко не всі готові з ними погодитися. Але дуже часто буває так, що ми не можемо по-справжньому об’єктивно і з вдячністю оцінити те, що маємо. Та облишмо суб’єктивні думки і оцінки. Погляньмо на рейтинги, які в різних сферах життя для українських міст визначають аналітики. Так от, виявляється, Хмельницький доволі часто лідирує за багатьма позиціями. То чим же він ліпший за інших?

Дедалі ближче до Європи

Ще з десяток років тому його не називали інакше, як базарною столицею. Численні ринки були і головною окрасою міста, і чи не найпотужнішим економічним сектором, і місцем для розваг та торговельного туризму. А скептична фраза про те, що нам ще, ой, як далеко до Європи, звучала дуже часто.

Тепер усе по-іншому. Місто змінюється і зовнішньо, і внутрішньо. Варто пройтися відремонтованими вулицями, новими скверами, поглянути на дитячі майданчики, численні спортивні майданчики, відвідати цілі квартали новобудов, щоб зрозуміти: воно і справді стає іншим.

Помітили це й експерти журналу «Фокус», які проводять щорічний рейтинг комфортності українських міст. Цьогоріч першість дісталася саме місту Богдана, яке обійшло 21 суперника. Позаду залишилися навіть Київ та Львів, котрі також претендували на перемогу.

Життя внесло корективи в систему оцінювання: вперше з-поміж іншого з’явилася ковід-оцінка. А саме поняття «комфортність життя» вже давно не включає лише високі доходи. Важливим є економічний стан і легкість пошуку роботи, вартість базового споживчого кошика, співвідношення пропозицій і попиту на ринку праці, можливості транспортної інфраструктури, стан екології, тривалість життя тощо. Так от усі ці показники у Хмельницькому на висоті. А ще це — одне з найбезпечніших міст з низьким рівнем злочинності. Тут хороша інфраструктура і чи не найдешевше в країні житло.

Цього замало? Ось вам ще позитив. Попри те, що обласний центр швидко розбудовується, він починає повертати до життя те, що тривалий час було забуте. Нещодавно стартував проект «Оголені». У місті хочуть «роздягнути» найстаріші будинки.

На жаль, історичні події розгорталися так, що до наших днів дійшло їх не так уже й багато: загалом залишилося 149 об’єктів саме архітектурної спадщини. Але й ті не завжди вдається розгледіти, бо вітрини, рекламні вивіски, невдалі реставрації та реконструкції сховали їх початкову красу. А новий проект допоможе повернути їм первинні образи. І першими «оголяться» десять будинків однієї з найстаріших центральних вулиць міста. З них знімуть не тільки рекламні банери, а й фарбу та штукатурку.

Конкуренти, стережіться

Хоч не дуже скромно, але є чим похвалитися. Не випадково Хмельницький здобув першість у дослідженні з вимірювання «Індексу конкурентоспроможності міст України», яке проводили Міжнародна організація USAID, а також Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Його головним завданням було оцінити бізнес-клімат у населеному пункті. Для цього опитали понад п’ять тисяч суб’єктів підприємницької діяльності та опрацювали статистичні дані, офіційні документи тощо. В результаті місто отримало найбільшу кількість балів за доступ до публічного майна, прозорість та відкритість даних, відсутність корупції та лідерство міської влади.

Це дослідження має стати своєрідним дороговказом для інвесторів. А для міської влади та містян — інструментом, що визначив, на які сфери потрібно звернути увагу. Адже ніхто не ставить крапку на досягнутому.

— Ми постійно вивчаємо потреби громади зустрічаючись із мешканцями, тісно співпрацюємо з громадськими організаціями, молоддю та ЗМІ, проводимо зустрічі та консультації з бізнесом, залучаємо фахівців та експертів, зокрема міжнародних, — розповів міський голова Олександр Симчишин. — Усе це — рутинна робота. Але результати її — «живі». Приміром, за п’ять років відвідуваність офіційного сайту міськради виросла вдесятеро. За останній рік на ньому побувало майже два мільйони відвідувачів. А це означає, що містянам не просто цікава діяльність міської влади, вони постійно співпрацюють з нею. Не дивно, адже Хмельницький став першим містом в Україні, яке запустило свої відкриті дані у вигляді реєстрів у режимі онлайн, впровадило Кабінет мешканця, через який в електронному вигляді доступні не лише державні, а й 21 муніципальна послуга.

А плани на найближчі роки — забезпечити надання усіх адміністративних послуг електронно, запустити такий само процес у послугах соціального захисту.

Фото автора.