Це передбачено проектом постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами», розміщеним для обговорення на сайті Міністерства освіти і науки. 
Документ розроблено на виконання прикінцевих та перехідних положень нового Закону «Про вищу освіту» з метою «забезпечення прав громадян, які здобули вищу освіту, захистили дисертації на здобуття наукових ступенів та отримали вчені звання у вищих духовних навчальних закладах, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законодавством порядку».
Державне визнання документів про вищу духовну освіту здійснюватиме МОН на підставі клопотання релігійного центру (управління) або фізичної особи — власника диплома. Перевірку поданих паперів і встановлення еквівалентності освітнього рівня та кваліфікації, здобутих у духовних вишах, відповідному рівню системи освіти України здійснюватиме спеціальна комісія. До її складу увійдуть представники згаданого міністерства, Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при МОН України, вищих навчальних закладів, ліцензованих і акредитованих за напрямом «Богослов’я».
Після перевірки заявники отримають сертифікат про державне визнання документа про вищу духовну освіту. Щоправда, така процедура не гарантуватиме їм можливості продовжити навчання або працевлаштуватися у світських навчальних закладах. «У випадку зарахування осіб, які здобули вищу духовну освіту, на навчання до вищих навчальних закладів або їх прийняття до вищих навчальних закладів на роботу на посади педагогічних, науково-педагогічних, наукових та інших працівників рішення про визнання документів про вищу духовну освіту таких осіб ухвалюється вченими радами відповідних вищих навчальних закладів», зазначено в проекті постанови.
Досі держава взагалі відмовлялася визнавати богословські дипломи. Єдиним навчальним закладом в Україні, який готує богословів та релігієзнавців в одній особі, є Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Випускники філософсько-теологічного факультету ЧНУ отримують одразу два дипломи і можливість працювати і у світських, і в релігійних структурах.