Тепер у день народження кожного Героя на меморіалі вдаряє Дзвін Гідності, а до портрета майданівця лягає біла квітка (на знімку).

«Головний посил акції — вшанувати персонально факт приходу у світ кожного нашого співвітчизника, який загинув, і традиційно подарувати, як за життя, квітку у цей день. А цим — висловити Небесній Сотні вдячність за їхній громадянський вибір, за героїчний подвиг і самозречення», — повідомляють у музеї.

Як зазначають у прес-службі установи, акція вже відбулася 1 та 2 січня. У ці дні біля каплички архістратига Михаїла й українських Новомучеників зібралися співробітники Національного музею Революції Гідності, родичі Героїв — Олександра Бадери, Олександра Царька й Олександра Щербанюка, активісти, волонтери та журналісти. У присутності телекамер родичі загиблих майданівців вдаряли у Дзвін Гідності, нагадуючи про те, яку ціну заплачено за свободу і європейський вибір країни.

«Дзвін Гідності стверджує громадянський подвиг Героїв Небесної Сотні, застерігає нас від втрати пам’яті, зміцнює нашу національну єдність і силу, виявляє готовність продовжувати боротьбу за нашу свободу, гідність, майбутнє. Дзвін Небесної Сотні — особливий церемоніальний і символічний об’єкт, що допоможе відвідувачам цього меморіального простору вшанувати пам’ять загиблих величним посилом до них крізь час і простір. А ще біля Дзвона у дні народження Героїв з’являтимуться їхні портрети і жива біла квітка як символ чистоти і вічного життя, як знак нашої пам’яті і шани», — зазначає генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Як нагадали у прес-службі установи, у січні відзначаються дні народження одинадцяти Героїв Небесної Сотні: Олександра Бадери (1 січня), Олександра Царька (2 січня), Олександра Щербанюка (2 січня), Володимира Чаплінського (13 січня), Андрія Мовчана (17 січня), Юрія Пасхаліна (18 січня), Анатолія Корнєєва (23 січня), Олександра Подригуна (23 січня), Михайла Жизневського (26 січня), Івана Тарасюка (28 січня), Богдана Калиняка (29 січня).

Крім того, у музеї проанонсували безплатні екскурсії. Тут зазначають, що маршрут стартуватиме від однієї із «фортець» протестувальників — Будинку профспілок, де нині розміщено Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану. Відвідувачі побачать зсередини відновлений Будинок профспілок, який свого часу мало не перетворили на приміщення для приватних розважальних закладів. Далі маршрут пройде Алеєю Героїв Небесної Сотні. Тривалість екскурсії, яку можна замовити ще й англійською, французькою, польською мовами, — 60 хвилин.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Національного музею Революції Гідності.