Під час зустрічей на малій батьківщині першого ректора ДЮІ МВС України.

28 квітня 2021 року велика і дружна родина Донецького юридичного інституту відзначатиме 60-ту річницю від дня заснування рідної альма-матер. Ювілею навчального закладу передувала ще одна визначна дата. 20 грудня 2020 року минуло 100 років від дня народження полковника міліції Івана Григоровича Світича. Він очолював Донецьку спеціальну середню школи міліції з 1964-го до 1977 року й увійшов у літопис ДЮІ МВС України як перший ректор закладу вищої освіти. Саме під час його керівництва розпочався новий етап становлення навчального закладу та формування його колективу.

Його випускники гідно несли звання «Донецької спеціальної»

Славетний літопис Донецького юридичного інституту МВС України складається з бурхливих подій і яскравих постатей, імена та прізвища яких золотими літерами назавжди викарбувані в історії. Ми безмежно цінуємо, дбайливо зберігаємо й безупинно примножуємо пам’ять про кожного, хто зробив внесок у розбудову вишу, й насамперед — хто стояв біля витоків навчального закладу, без кого його успішне сьогодення було б неможливе.

Саме під керівництвом Івана Світича відбувається новий етап розвитку навчального закладу. Друга половина 1960-х — початок 1970-років ознаменувались активною розбудовою ДССШМ. У цей час силами курсантів, викладацького складу, персоналу майже на порожньому місці був побудований навчально-методичний комплекс: гараж, КПП, три гуртожитки, клуб, навчальний корпус, стрілецький тир, розпочато будівництво спортивного залу. Територія школи була озеленена, обладнана й стала затишною та приємною для навчання і відпочинку. Педагогічний колектив ДССШМ підготував чимало нормативно-правових актів, відомчих інструкцій і положень, що забезпечували діяльність різних служб міліції. Це дозволяло вирішувати проблеми, пов’язані з порушеннями законодавства (злочинами, адміністративними правопорушеннями тощо), притягненням до відповідальності винних осіб, збиранням доказів за кримінальними справами.
ДССШМ було визнано одним із кращих навчальних закладів у системі МВС СРСР. Випускники, здобувши якісні знання, високу кваліфікацію та теоретичну підготовку, гідно несли звання «Донецької спеціальної» у різних куточках СРСР: від Півночі, Якутії, Далекого Сходу до Білорусії та Молдови.

Застосовуючи набутий досвід оперативної роботи, І. Г. Світич спрямував зусилля колективу на підготовку кваліфікованих спеціалістів. Його поважали за наполегливу працю, йому довіряли і правоохоронці, і жителі. Івана Світича тричі обирали депутатом рад різних рівнів, а держава відзначила його працю 11 нагородами. У липні 1977 р. полковник міліції І. Г. Світич звільнився з кадрів МВС за віком, але й після цього брав активну участь у житті рідного навчального закладу, власним прикладом виховуючи молоде покоління правоохоронців.

16 вересня 1989 року Іван Григорович Світич пішов із життя, залишивши теплі спогади в серцях кожного, хто мав честь його знати. Він похований на рідній землі в селі Гречане Петриківського району Дніпропетровської області. І сьогодні, згадуючи його спадщину, колектив Донецького юридичного інституту МВС України гідно втілює девіз закладу вищої освіти «Навчаємо, щоб захищати».

«Він був доброю й надзвичайно порядною людиною»

З нагоди 100-річчя від дня народження першого ректора ДЮІ МВС України, за ініціативи завідувача кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, кандидата історичних наук, доцента Лута Суюсанова та за підтримки ректора Донецького юридичного інституту МВС України полковника поліції Сергія Вітвіцького представники Донецького юридичного інституту МВС України відвідали могилу Івана Світича та вшанували пам’ять колишнього ректора покладанням квітів.

Поїздка представників ДЮІ до села Гречане, де народився і де був похований перший ректор закладу вищої освіти, розпочалась із візиту до Петриківського відділення поліції Новомосковського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області.

Продовжився візит зустріччю з керуючою справами (секретарем) Петриківської територіальної громади Дніпропетровської області Валентиною Бельмас, а також невісткою Івана Світича — Марією Світич (чоловік Марії Світич, Валерій Іванович Світич, — син Івана Григоровича). До речі, правнук першого ректора ДЮІ МВС, Антон Глущенко, — випускник слідчо-криміналістичного факультету Донецького юридичного інституту 2010 року.

Колектив Донецького юридичного інституту МВС України щиро дякує громаді Петриківки за надзвичайно теплий прийом і сподівається, що цей візит — лише початок великої та плідної співпраці.

Донецький юридичний  інститут МВС України.

Фото надано Донецьким юридичним інститутом  МВС України.