На знімку: такі калачі з символом Різдва готують в Оксанівці на Вінниччині.

Майстер-клас з приготування різдвяних страв ініціювала громадська організація «Оксанівка молода». Попросили старших поділитися бабусиними рецептами. Планували зібратися в оселі учасника організації Павла Бодруга. У його батьківській хаті збереглася піч. Та для всіх охочих забракло б місця. Тому майстер-клас провели у Будинку культури. Приміщення облаштовано в народному стилі. Щоправда, замість печі користувалися електродуховкою.

— Раніше різдвяну випічку готували з пісного тіста, — розповідає місцева ґаздиня Галина Качинська. — Без масла, молока, яєць, цукру. Як тепер обійтися без цього? Нині пісне тісто майже ніхто не робить. Але калачі і пташенята з тіста випікаємо, як колись робили наші матері і бабусі.

Оксанівка — маленьке село на самісінькому березі Дністра. Його мешканці на Святвечір серед різдвяних страв ставлять у центрі столу калач разом з виготовленим з тіста символом свята — пташечками. Щоб було, як у колядці «Прилетіла ластівочка...».

Секретами приготування випічки та інших страв ділилася Людмила Зверховська, Марія Швець, Галина Качинська, Родіка Ясінецька. Найстарша жительки села 94-річна Ольга Харевська допомагала тільки порадами. Бабуся захворіла, тому не мала сил братися за тісто. Зате вміло справлялася з цим її племінниця Ірина Савчинська.

Разом з ними працювала молодь — Руслана Беспалько, Павло Бодруг, Діана Шиян, вона прийшла на майстер-клас зі своїм сином Давидом, якому 4,5 рочки. Павло Бодруг каже, що на все життя запам’ятав побачене і почуте від старших. Ще й дітям колись розповість про це.

Представники чотирьох поколінь готували випічку до різдвяного столу. Найстаршій з них, як уже згадувалося, 94 роки, а також 70-річні, ті, кому до 50 і трохи більше, і 20-річна молодь.

Керівник місцевого сільгосппідприємства «Наталка» Анатолій Сидоренко пообіцяв оплатити спорудження в селі справжньої печі. Вже й приміщення підібрали для цього поруч з Будинком культури. Кожен охочий матиме можливості готувати в ній страви.

Вінницька область.

Фото зі сторінки у Фейсбуці ГО «Оксанівка Молода».