Ситуація із захворюванням на COVID-19 в Україні не є катастрофічною. Водночас локдаун призведе до дуже складних наслідків для малого і середнього бізнесу. Про це заявив народний депутат Сергій Штепа (на знімку) («Слуга народу»).

Він зауважив, що уряд оголосив про локдаун на початку грудня, коли щодня реєстрували від 15 тисяч випадків COVID-19. Проте станом на 4 січня кількість нових підтверджених випадків становила 4158.
«Зрозуміло, що статистика хибна: по-перше, через свята люди здають менше тестів, по-друге, інколи тести не здають узагалі, якщо перестають відчувати запахи та смак, і ці випадки не знаходять відображення в статистиці. Проте більша частина країни перебуває в помаранчевій, а не червоній зоні. Ситуація дуже серйозна, але не катастрофічна», — вважає Сергій Штепа.
Народний депутат акцентує увагу на тому, що потрібно вкрай обережно ставитися до будь-яких пропозицій, пов’язаних із частковим скасуванням карантинних обмежень.

«Ще з березня я пояснював усім, наскільки серйозною є загроза COVID-19, і намагався переконати скептиків, які казали про всесвітню змову. Коли у Верховній Раді пропонували скасувати карантин вихідного дня, я за це не голосував, тому що розумів можливі наслідки. Сьогодні дещо інша ситуація: з урахуванням нових обставин потрібно змінити попереднє рішення. На момент прийняття воно було правильним. Нині — ні», — наголошує парламентарій.

Він зазначив, що в Україні мало не щороку у третій декаді січня розпочинається епідемія грипу. Через це доцільно відкласти локдаун як мінімум до 20—25 січня і розв’язати дві проблеми одночасно. Якщо ситуація істотно  не погіршуватиметься, то можна буде обмежитись карантином вихідного дня чи іншою формою «м’якого» карантину.

Сергій Штепа заявляє, що локдаун має дуже складні наслідки для малого і середнього бізнесу. Сьогодні підприємці не заробляють, а з останніх сил намагаються втримати те, що мають: сплатити податки, заробітні плати та розрахуватись за оренду приміщень. Під час локдауну якась частка бізнесів неминуче припинить існування, а це призведе до зростання безробіття, зменшення надходжень до бюджету, виїзду людей за кордон. Тому локдаун потрібно вводити тільки тоді, коли справді немає іншого виходу.

Окремо народний депутат висловив думку з приводу деяких обмежень, передбачених постановою Кабінету Міністрів. Так, забороняється торгівля будь-якими товарами, крім продуктів харчування, лікарських засобів та виробів медичного призначення, засобів гігієни та зв’язку і ще кількох пунктів з переліку. Інші товари можна буде замовити лише з адресною доставкою.
«Вважаю це обмеження деструктивним. Воно призведе до зменшення прибутків у торговельному секторі та штучного дефіциту окремих груп товарів, проте не дасть жодного протиепідемічного ефекту. Якщо людина йде до супермаркету, краще, щоб вона купила одразу все, а не була змушена замовляти щось в іншому місці з доставкою. У сьогоднішніх умовах у більшості громадян просто немає зайвих грошей, щоб сплачувати за доставку. Крім того, навіть із точки зору протиепідемічних заходів логічніше одразу купувати всі товари в супермаркеті та уникати зайвих контактів із кур’єрами», — заявив Сергій Штепа.

Усі зазначені аргументи та пропозиції він висловив в офіційному депутатському зверненні до Прем’єр-міністра України.

Фото з відкритих джерел.