Збудована споруда призначена для зберігання, технічного обслуговування та налаштування обладнання автоматизованих дистанційних систем контролю. Її функціонування істотно підвищить ефективність роботи персоналу служби контролю металу (СКМ).

За словами заступника начальника відділу автоматизованих дистанційних систем контролю СКМ РАЕС Ігоря Ліпляниці, необхідність реалізації проекту зі спорудження центру була обґрунтована ще у 2004 році, оскільки наявні системи й обладнання займали чималу площу у машинних залах енергоблоків №№ 1, 2, окрім того, передбачалося постачання й нових систем. За два роки вдалося збудувати перший в країні сучасний технічний центр автоматизованих дистанційних засобів контролю металу.

Відповідно до проекту ТЦ АДЗКМ оснащений системою контролю та управління трапними водами, роздільною вентиляцією, системою радіаційного контролю, зокрема містить повітряні бар'єри, та складається з адміністративно-побутового корпусу і виробничої частини.

В адмінбудівлі розмістяться 40 працівників, які раніше розташовувались у різних приміщеннях проммайданчика. Вони виконуватимуть вихрострумовий контроль та автоматизоване дистанційне глушіння теплообмінних труб парогенераторів, автоматизований контроль корпусу реактора зсередини, візуальний огляд ззовні корпусу реактора та контроль внутрішньокорпусних пристроїв корпусу реактора під час планово-попереджувальних ремонтів на енергоблоках.

У виробничому приміщенні, яке на відміну від адмінкорпусу є зоною суворого режиму, новітнє обладнання. На полігоні площею понад 750 квадратних метрів проводитиметься налаштування обладнання, його технічне обслуговування, дезактивація.

Юлія КУЛАЄВА, кореспондент прес-центру, Рівненської АЕС.