Поки ми обурюємося підвищенням ціни на електроенергію. Вірніше скасуванням «низької» ціни на перші 100 квт. год по 0,9 грн та підвищення її до 1,68 — язик у нас не повернеться сказати, що вона була пільговою! — нам тим часом підготували ще один сюрприз, який хоч і не став особливою якоюсь несподіванкою, але, самі розумієте, зло бере, бо так з людьми не обходяться. Ще й під час локдауну, карантинних заходів, кризи та безгрошів’я.

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) скасувала пільгові ціни на електроенергію для деяких категорій громадян. Про це йдеться в постанові НКРЕКП №15 від 6 січня 2021 року.

У документі, зокрема, наголошується, що втратили чинність попередні постанови НКРЕКП, в яких передбачалися пільги, зокрема: на електроенергію для релігійних організацій, для населення, що проживає у 30-кілометровій зоні навколо АЕС на рівні 70% від діючого тарифу на електроенергію.

Скасовано пільги для юросіб, які оперують житловими комплексами для тимчасово переміщених осіб. Для них тепер, як і для всіх, діятиме тариф на електроенергію в розмірі тарифу для населення — 1,68 грн/кВт.год.

Також втратила чинність постанова НКРЕКП №220 від 26 лютого 2015 року «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню». Документ встановлював тарифи на електроенергію для населення і передбачав (увага!) пільгові тарифи в розмірі 0,9 грн/кВт.год на перші 3000 кВт.год на місяць для побутових споживачів, які використовують електроенергію для опалення житла, а також — пільгові тарифи в розмірі 0,9 грн/кВт.год для багатодітних сімей та дитбудинків і для гуртожитків із загальним приладом обліку електроенергії.

Згідно з обґрунтуванням до постанови №15 НКРЕКП, коли був запущений оптовий ринок електричної енергії, всі постанови про пільги для окремих категорій споживачів втратили свою юридичну силу.

І хоч у своїй постанові №483 Кабмін посилався на них як на чинні, з внесенням змін до постанови №483 про ПСО 28 грудня 2020 року, так звані пільгові постанови остаточно перестали діяти.

Чи ж не знущанням на цьому тлі звучить заява глави Кабміну про те, що через збільшення тарифів у січні зростуть і субсидійні виплати співгромадянам!

Чи ж не ще більшим глумом наповнений коментар членкині НКРЕКП Ольги Бабій, яка у одному з інтерв’ю, серед іншого, сказала таке: «...Коли буде скасовано пільговий тариф, вартість платіжки зросте на 78 грн. Тоді це буде питанням наявності субсидії у споживача, або його платоспроможності. Чи багато споживачів, які споживають 100 кВт? Їх абсолютно небагато. Основна кількість споживає більше 100 кВт. Середнє домоволодіння має споживання 250—300 кВт на місяць. Тому я не думаю, що скасування... тарифу стане... причиною зростання заборгованості. Це трохи перегинання палиці і нагнітання ситуації...»

Після такого ще раз переконуємося у справедливості народної мудрості, що ситий голодному не товариш. Адже проблема підняття тарифів на електрику полягає зовсім не в перших 100 кВт.год, як дехто хоче переконати споживача. Проблема у скасуванні спеціальних тарифів на електроенергію для релігійних організацій, дитячих будинків та гуртожитків, для населення, що проживає у 30-кілометровій зоні навколо АЕС. Проблема у скасуванні тарифу на електроопалення. Проблема у скасуванні всього того, що перелічено у названих вище постановах. Чи ж це не маніпуляція Кабміну та незалежного регулятора! Цікаво, чиї інтереси вони захищають?

І останнє. Як бути людям, які вклали в електроопалення значні моральні та матеріальні ресурси: вибігали дозволи, збільшили виділені потужності (без цього ніяк!), заплативши за нікому непотрібні папірці шалені гроші, переобладнали внутрішні електромережі, обладнали свої помешкання електротермічними установками та електронагрівальними приладами, підписали погодження...

Можливо їх потішать слова прем’єра: «...Середній розмір нарахувань становить більш ніж 1600 гривень. Ми значно спростили доступ до отримання... субсидій. Це можна зробити онлайн, поштою, офлайн...».

Поверніть людям гроші!

А ще краще — безпідставно скасовані пільги.