Однак ситуація в урановій галузі не зовсім така, яку можна було б назвати нормальною.

Упевненості у стабільній роботі уранових шахт немає, повідомляють працівники підприємства, члени Незалежної профспілки гірників України.

За оприлюдненою головою профспілки Михайлом Волинцем інформацією, на сьогодні підприємство заборгувало 94 млн грн за електроенергію. Тож постачальник відмовився подавати струм у 2021 році. З початку року ДП купує електроенергію у постачальника останньої надії, що значно дорожче.

Не виконало своїх зобов’язань перед шахтарями ДП НАЕК «Енергоатом». Замість передбачених додатковою угодою 290 млн грн на початку січня комбінату перераховано лише 82 млн грн.

11 січня в шахти спускалися керівники виробничих підрозділів та інженерно-технічні працівники, відповідальні за техніку безпеки. Вони моніторили технічний стан гірничих виробок та рудничної атмосфери після провітрювання. Наступного дня під землю поїхали гірники, щоб перевірити стан кріплень, електрообладнання, машин, механізмів, а також гірничої маси уранового концентрату, який за час простою встиг злежатися і його, певно, доведеться знову розпушувати за допомогою вибухівки. Повністю відновити виробництво вдасться не раніше кінця тижня.

Незалежна профспілка гірників України наполягає — потрібне кардинальне вирішення питання своєчасного й регулярного фінансування комбінату і забезпечення його стабільної роботи.

Працівники не отримали очікуваної зарплати за грудень, із ними не повністю розрахувались за відпускними останніх місяців. Підприємство не має коштів на придбання необхідних техніки, матеріалів тощо.

«Трудовий колектив заявляє, що не миритиметься з безвідповідальним ставленням посадовців, які наче навмисно знищують підприємство.

На 15 січня заплановано збори трудових колективів «СхідГЗК». Якщо до цього часу з підприємством не будуть проведені всі розрахунки — працівники готові відновити акції протесту.

Працівники ДП «СхідГЗК», актив первинного осередку Незалежної профспілки гірників Україні комбінату готові боротися за своє підприємство і свої робочі місця», — написав Михайло Волинець на своїй сторінці у Фейсбуці.