Завантаженість ліжок у лікарнях пацієнтами з підтвердженими випадками COVID-19 і підозрами на коронавірусну хворобу не перевищує 50% у жодній з областей України, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

COVID-19 став частіше вражати дітей, зросла кількість випадків госпіталізації. Про це заявив на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, якщо раніше неповнолітні пацієнти хворіли безсимптомно, то нині дедалі частіше в цієї категорії з’являються симптоми, і вони потребують стаціонарного лікування. Міністр зазначив, що за весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 62 333 дитини.

Вакцинація від коронавірусу розпочнеться в лютому, вчергове пообіцяв у телеефірі Максим Степанов, посилаючись на 700 тисяч доз вакцини китайської компанії Sinovac, які повинні поставити протягом 30 календарних днів від дня реєстрації препарату. «Очікуємо, що вони закінчать реєстрацію в січні, і ми розпочнемо вакцинацію», — запевнив він.

Міністр пояснив, що вакцини наразі використовують у екстреному режимі. Мовляв, Японія не розпочинатиме протиковідну  вакцинацію принаймні до початку березня. А поки що вони спостерігають, що відбувається у світі...

«Жодна вакцина не завершила третю стадію випробувань, найближчий термін закінчення для однієї з вакцин — це кінець 2021 року. Наразі відбувається екстрене використання вакцин», — сказав чиновник.

Крім цього, М. Степанов вважає, що необхідно якомога швидше провести розслідування щодо ввезення до України контрабандою вакцини від COVID-19. Так він відреагував на матеріал бізнесмена Михайла Бродського, опублікований на одному інтернет-сайтів, про те, що деякі українські можновладці таємно вакцинувалися нелегально завезеною з Ізраїлю вакциною Pfizer, нібито заплативши за дві ін’єкції по
2,5 тис. євро.

«Якщо це сталося, то цю вакцину було завезено повністю нелегально. Розбирається СБУ, поки що вони нічого не говорять, збирають фактаж. Ми отримали доручення від Прем’єр-міністра, і сьогодні розпочали свою частину перевірки. Без цього доручення не могли вийти на перевірку», — пояснив міністр.

Зі свого боку Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у телеефірі повідомив, що Україна вже підписала всі необхідні для отримання вакцини від коронавірусу документи в рамках ініціативи COVAX. А також прокоментував необхідність запровадження січневого локдауна.

«Цей карантин дає нам змогу збити потенційну хвилю захворюваності після Нового року, Різдвяних свят. Далі в лютому—березні ми чекаємо на вакцину. Це буде моральне полегшення, але носіння маски, миття рук, соціальна дистанція — основні заходи, які залишаються актуальними до кінця року», — сказав Д. Шмигаль.