Координатор стратегічної ініціативи «Допомога Схід», офіцер Командування об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий, т. в. о. начальника ВМКЦ Східного регіону полковник медичної служби Віктор Івчук та заступник начальника ВМКЦ Східного регіону полковник медичної служби Віталій Кущ під час передачі гуманітарної допомоги.

Міжнародна стратегічна гуманітарна ініціатива «Допомога Схід» — це багатопрофільна та різнопланова програма цілеспрямованих дій щодо надання цільової допомоги медичним закладам та мирному населенню Донецької та Луганської областей, а також інших регіонів України. Цей відомий міжнародний гуманітарний проект було започатковано за ініціативою та за сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва у 2018 році, коли він очолив командування Операції об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

За період роботи стратегічної гуманітарної ініціативи «Допомога Схід» до більш ніж 35 українських медичних закладів, переважна більшість з яких розташована поблизу лінії зіткнення на Донбасі, доправлено майже 74 тонни гуманітарних вантажів здебільшого медичного призначення на суму майже 25,5 мільйона гривень. Тільки за минулий рік до району проведення Операції об’єднаних сил у рамках стратегічної гуманітарної ініціативи «Допомога Схід» до медичних закладів доправлено цільову гуманітарну допомогу загальною вартістю майже 
6,5 мільйона гривень.

Лікарні та військові госпіталі отримали різноманітне медичне обладнання, витратні матеріали, одноразові медичні інструменти, ортези, одноразовий медичний одяг, спеціалізовані медичні ліжка та матраци, медичні меблі, одноразові набори для проведення хірургічних втручань, набори для передопераційної підготовки та промивання ран, набори для лікування опіків, а також засоби гігієни для важкохворих. У рамках роботи проекту вантажі доправлено в Україну з Франції Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України на чолі з Леонідом Костюченком від Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе), яку очолює Діана Дольс.

У грудні 2020 року та на початку січня 2021-го із Франції до України прибув черговий гуманітарний вантаж медичного призначення на загальну суму майже 2 мільйони гривень. Його отримають такі медичні заклади: Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський», Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», Військово-медичний клінічний центр Східного регіону, Військово-медичний клінічний центр Південного регіону, Військово-медичний клінічний центр Західного регіону та Житомирський військовий госпіталь, 65-й військово-мобільний госпіталь у місті Часів Яр та лікарні зони ООС — Селидівський перинатальний центр, міська клінічна лікарня міста Торецьк. Склад допомоги: багатофункціональні медикалізовані ліжка з матрацами, медичні меблі, мікроскопи, операційний стіл, наркозно-дихальний апарат, кувези, С-арка та інше медичне обладнання.

14 січня в рамках проекту «Допомога Схід» до Військово-медичного клінічного центру Східного регіону передано 16 багатофункціональних медикалізованих ліжок та спеціалізованих матраців на загальну суму більш як 140 тисяч гривень.

На думку Командувача об’єднаних сил Збройних Сил України, нинішня дієва підтримка мешканців Донбасу завдяки ініціативі «Допомога Схід» є яскравим прикладом об’єднання патріотичних сил заради стабільної гуманітарної ситуації на сході України, що не залишає байдужими ні українське суспільство, ні міжнародну спільноту.

— Саме тому до нас приєднуються свідомі українці і представники міжнародних гуманітарних організацій. Стратегічну ініціативу «Допомога Схід» підтримують Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України на чолі з Леонідом Костюченком та Асоціація «Медична та благодійна допомога Франція — Україна», яку очолює Діана Дольс, — наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

— Відмінною рисою роботи проекту «Допомога Схід» є попереднє вивчення потреб медичних закладів відповідних регіонів, за яким проводиться ретельний підбор (пошук) необхідного медичного обладнання та приладдя і доправлення його в Україну конкретному медичному закладу, — зазначив керівник-координатор проекту в Україні, офіцер Командування об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий. — Наступний дієвий крок у рамках проекту — у січні 2021 року допомогу медичного призначення на суму майже 1 мільйон гривень отримають Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський». У грудні 2020 року гуманітарний вантаж — сучасні медикалізовані ліжка та спеціалізовані матраци на суму понад 170 тисяч гривень — уже отримав Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь».

Діана Дольс, віце-президент з гуманітарних питань Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна»:

— Коли у 2018 році до мене звернулися з пропозицією спільного проекту з Командуванням Операції об’єднаних сил для допомоги лікарняним та соціальним закладам зони ООС, то я майже одразу погодилася. Але від самого початку я знала: це саме той формат співпраці, який я шукала для ефективнішої допомоги лікарням зони бойових дій. І я рада, що з військовими нам вдалося зробити такий гарний та дієвий проект, завдяки якому ми змогли передати необхідну допомогу прифронтовим лікарням, будинкам літніх людей, психоневрологічним закладам, будинкам для людей з інвалідністю та пологовим будинкам, військовим госпіталям.
Леонід Костюченко, президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України:

— Учасники асоціації об’єдналися навколо ідеї допомоги Збройним Силам України і мирним мешканцям Донецької та Луганської областей. Вони демонструють свою єдність, командний дух та, не побоюся сказати, патріотизм!!! Ми працюємо разом задля перемоги і кращого майбутнього нашої держави і громадян України.

Нагадаємо, що міжнародну стратегічну ініціативу «Допомога Схід» було започатковано у квітні 2018 року, коли генерал-лейтенант Сергій Наєв очолив Операцію об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. До провідних партнерів проекту одразу увійшли Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП) на чолі з Леонідом Костюченком, Асоціація «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе), віце-президентом якої є Діана Дольс. Керівником-координатором проекту в Україні є офіцер Командування об’єднаних сил ЗСУ, журналіст та письменник Борис Кутовий. У 2019 році проведення стратегічної ініціативи «Допомога Схід» схвалив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

Фото Аркадія РАДКІВСЬКОГО.