Захід провели під керівництвом командувача Військово-Морських сил Збройних Сил України контр-адмірала Олексія Неїжпапи.

На кораблях, суднах, катерах національного флоту з нагоди початку нового навчального року було проведено урочисті ритуали підняття військово-морського прапора ЗС України, стягів і прапорів розцвічування, після чого керівником флоту було підбито підсумки минулорічної діяльності та поставлено основні завдання на 2021-й.

— Військово-Морські сили впоралися з поставленими завданнями у 2020 році. Нами проводилися заходи щодо поступового переходу на стандарти і процедури підготовки, які застосовуються у державах-членах НАТО, — зазначив командувач Військово-Морських сил Збройних Сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа. — Ми перейшли на нову штатно-організаційну структуру та розділили функції генерування і застосування, а завдяки формуванню та набуттю спроможностей флотилії ВМС ми досягли значних змін та перейшли на новий рівень у бойовій підготовці корабельно-катерного складу.

За словами командувача, основна діяльність флоту у 2021 навчальному році буде зосереджена на підготовку особового складу, нарощення бойових спроможностей військових частин, опанування нових зразків озброєння і військової техніки, охороні й обороні військово-морських баз, портів, пунктів базування, важливих об’єктів інфраструктури та захисті країни з морського напрямку.

— Цього року до Військово-Морських сил буде доставлено перший дивізіонний комплект ракетного комплексу «Нептун», буде отримано корабель спеціального призначення «Сімферополь», екіпаж якого нині проходить підготовку. Сьогодні розпочалася підготовка двох екіпажів патрульних катерів типу «Айленд» у Сполучених Штатах Америки, триває підготовка екіпажів десантно-штурмових катерів, які теж планують ввести до складу ВМС у цьому році, а підрозділи морської піхоти отримають нові зразки озброєння. Тривають перемовини з нашими міжнародними партнерами щодо будівництва 8 ракетних катерів, уже найближчим часом буде закладено корвет, а у 2022 році ми отримаємо першу партію катерів «Mark VI». І тому одним із пріоритетних завдань є формування професійних екіпажів, адже для того щоб виконання завдання було успішним, необхідно мати дві речі: перше — це командир-лідер, якому довіряє особовий склад і який у будь-яких умовах може ухвалити грамотне рішення і привести корабель до перемоги в бою, друге — всебічне технічне і матеріальне забезпечення, — наголосив контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Також командувач звернув увагу на посилення мовної підготовки особового складу та на результативність виконання поставлених завдань у 2021 році.

— Попереду у нас важкий та водночас цікавий рік. На нас чекає прийом кораблів до складу ВМС, берегового ракетного комплексу, безпілотних літальних апаратів. Виходячи з завдань, які стоять перед кораблем, кожен день повинен починатися з відпрацюванням завдань з бойової підготовки та цим закінчуватися, — наголосив керівник національного флоту України. — Звертаю увагу на морську десантну та льотну підготовку, польоти мають здійснюватися у складі пар, удень та уночі. Серед завдань підрозділів морської авіації — підготовка до застосування безпілотних літальних комплексів. Ми повинні мати серйозний та дієвий результат, тому що, крім нас, це ніхто не зробить, у нас немає іншого плавскладу, тому кожен з нас є невід’ємною частиною нашої команди.

Служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.

Фото Служби зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.