За підсумками року 40,8 відсотка субвенції (а це понад 12 млн грн) залишилися невикористаними та були повернуті до держбюджету.

Держсубвенція є додатковим ресурсом для соціально-економічного розвитку чотирьох районів Рівненщини й Волині. Розподіл субвенції бюджетам адміністративно-територіальних одиниць зони спостереження Рівненської АЕС становив: Рівненська область — 6 млн 411 тис. грн; Волинська область — 2 млн 521 тис. грн; Володимирецький район — 8 млн 995 тис. грн; Сарненський район — 650,5 тис. грн.; Костопільський район — 144,8 тис. грн; Маневицький район — 6 млн 585 тис. грн; Вараська міська територіальна громада — 4 млн 466 тис. грн.

Територіальна громада Володимирецького району майже 1 млн грн скерувала на облаштування внутрішніх санвузлів у Берестівському НВК та Великотелковицькій ЗОШ, утеплення фасаду Лозківської ЗОШ, а також на поточний ремонт дорожнього покриття вулиці Шкільна у селі Більська Воля. Основну частку субвенції (а це понад 7 млн грн) спрямовано на фінансування будівництва Озерецької школи. Загалом завдяки сусідству з Рівненською АЕС на Озерецьку ЗОШ від початку будівництва витрачено 44,3 млн грн субвенції.

У Маневицькому районі за 8,6 млн грн з коштів обласної та районної часток субвенції здійснено реконструкцію стадіону в селі Старий Чорторийськ, капітальні ремонти приміщень приймального і поліклінічного відділень Маневицької центральної районної лікарні та внутрішніх приміщень поліклініки Колківської районної лікарні, термомодернізацію будівлі НВК «ЗОШ-ДНЗ» села Городок, капітальні ремонти котелень зі встановленням твердопаливних котлів у школах сіл Будки та Старий Чорторийськ, заміну котла в школі села Велика Яблунька, облаштування санітарних кімнат у школі села Лісове, капремонти спортзалу школи в селі Велика Яблунька та покрівлі школи в селі Комарове, проведено поточний ремонт дороги по вулицях Центральна та Лісова в селі Велика Осниця, закуплено респіратори та випущено друковану продукцію «Радіаційна безпека і захист населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій».

У Cарненському районі всі кошти використано на капітальний ремонт покрівлі ДНЗ «Дзвіночок» у селі Бутейки та поточний ремонт приміщення захисної споруди цивільного захисту у селі Велике Вербче.

У Костопільському районі на суму 28,5 тис. грн проведено ремонт системи опалення будинку культури в селі Гута та закуплено респіратори типу FFP2 для фельдшерсько-акушерських пунктів у селах Осова і Гута.

У місті-супутнику Рівненської АЕС лише 228,5 тис. грн обласної частки субвенції спрямовано на придбання респіраторів.

У цілому в зоні спостереження електростанції 12 млн 162 тис. грн субвенції 2020 року залишилися невикористаними, тоді як у 2019-му не освоєно 300 тис. грн. Усі кошти повернуто до держбюджету. Результати аудиту Рахункової палати свідчать, що у зонах спостереження АЕС щорічно не використовується 12—16 відсотків коштів субвенції.

Варто зазначити, що у нинішньому році згідно з реформою децентралізації зона спостереження РАЕС частково охоплюватиме території п’яти районів: Вараського, Рівненського та Сарненського Рівненської області, а також Луцького та Камінь-Каширського Волинської області.

Юлія КУЛАЄВА, кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.