Численні взводні опорні пункти і блокпости, кількасот кілометрів доріг Донеччини і Луганщини довелося проїхати мобільному центру психологічної підготовки, щоб дістатися до кожного бійця угруповання Нацгвардії в ОТУ «Північ», який несе службу в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Основним призначенням такого мобільного центру, до якого входять військовий психолог і капелан, є забезпечення комфортних умов проведення психологічної роботи з гвардійцями. Салон центру обладнано так, щоб створити умови для фізичного та психологічного відновлення, забезпечити затишну, безпечну атмосферу.

«Дуже важливою є спільна злагоджена робота капелана та психолога, адже ми є тими, до кого в будь-який час звертаються військовослужбовці з питаннями особистого характеру. Вони повинні бути впевненими, що отримають допомогу та підтримку, а це є запорукою того, що кожен з них зможе віднайти та активізувати власні ресурси для подолання всіх викликів, які щодня ставить військова служба з її навантаженням», — розповіла психолог групи морально-психологічного забезпечення угруповання НГУ в ОТУ «Північ» майор Оксана Овсієнко.

Під час зустрічі з бійцями пані Оксана продіагностувала їх на предмет психологічного травматизму під час виконання службово-бойових завдань та надала допомогу тим гвардійцям, які її потребували. Бійці майже постійно носять бронежилети, що призводить до неприємних наслідків: починають боліти шия, плечі чи спина. Тому хлопці випробували на собі прийоми для зняття фізичного та психологічного напруження за допомогою дихальних технік, психогімнастики, медитації тощо. Кожен гвардієць особисто спробував вправу, крім того, бійці попрактикувались надавати таку допомогу своїм побратимам.

«Ці навички допоможуть хлопцям завжди бути в тонусі, а головне, що вони цю вправу можуть виконувати самостійно, допомагаючи один одному», — розповіла психологиня.

Як зазначила пані Оксана, не кожна людина може вголос поділитися своїми турботами, але ж вона може про це написати або намалювати. Тому бійцям запропонували зобразити перше, що їм спаде на думку, а вже після діагностувати те, з чим можна працювати, про що військовослужбовець не хоче або не може розповісти.

Паралельно з психологом з гвардійцями працює капелан.

«Загалом майже в кожному місці, де несуть службу гвардійці, є невеличкий молитовний куточок. Туди може прийти й помолитися кожен військовослужбовець, — пояснив капелан угруповання НГУ в ОТУ «Північ» отець Діонісій. — Проте бійці потребують і більш кваліфікованої духовної підтримки». 

«В умовах безперервного несення служби іноді буває дуже складно зберігати теплі стосунки серед бійців. Тож отакі психологічні тренінги та бесіди допомагають розвантажитись та забути про те, що турбує», — поділився гвардієць Сергій.

Прес-служба угруповання НГУ в ОТУ «Північ».