У січні 2015 року до складу окремого загону спецпризначення Нацгвардії України «Азов» увійшов танковий підрозділ «Холодний Яр». Тоді до Маріуполя привезли перші «азовські» танки, документи на них та відповідний однострій для бійців. Відтоді «Азов» перетворився на підрозділ, оснащений важкою технікою, керування якою опанували звичайні добровольці.

Після формування підрозділу «азовці» пройшли підготовку на базі Військового інституту танкових військ, де відпрацьовували індивідуальні навички, злагодження екіпажів, а потім на полігоні «Башкирівка» вивчали водіння та стрільби. 3 березня 2015-го підрозділ отримав власні танки.

Після отримання бронемашин їх одразу залучили до виконання бойових завдань — танкісти обороняли селище Широкине, доки було ухвалено рішення вивести звідти важку техніку. Тоді ворог навіть прозвав «азовські» Т-64 Б1М «чорними пантерами» та поширював фейки про те, що їх отримали з-за кордону. Потім танки брали активну участь у протидесантній обороні поблизу Маріуполя. А далі, у 2019-му, була Світлодарська дуга, де на «азовців» чекала бойова ротація на вісім місяців.

«Ще восени 2014-го ніхто й подумати не міг, що окремий загін спеціального призначення «Азов» уже в найближчому майбутньому досягне таких масштабів, — зазначили у групі інформації та комунікації військової частини 3057. — Більшість бійців, які поїхали до Харкова у січні 2015-го, до цього навіть не бачили танків наживо. Та це їм не завадило за короткий термін опанувати бойову машину на найвищому рівні й навіть вирушити з нею на фронт».

Нині танкова рота «Азову» у складі 10 броньованих машин продовжує творити історію й бере участь у виконанні бойових завдань, демонструє найкращі показники на військових змаганнях, зростає кількісно та професійно.

З нагоди свята «азовців»-танкістів привітали колишній командир танкової роти «Шплінт» та бійці, які служили у складі підрозділу за часів, коли він тільки почав формуватися.

Донецька область.

На знімку: танкісти-«азовці» під час виконання завдань.

Фото групи інформації та комунікації військової частини 3057.