Микола Сольський, Роман Костенко, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Василь Мокан.
 


Дмитро Наталуха, Михайло Радуцький, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Олександр Завітневич.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков привітав колег зі стартом п’ятої сесії дев’ятого скликання. «У зв’язку із локдауном проміжок часу між четвертою та п’ятою сесією склав лише вихідні, — зауважив він. — Ми працювали в комітетах, але не проводили сесійні засідання. І тепер, сподіваюся, що ми зможемо вирішити всі питання, які назріли в суспільстві. Хочу подякувати депутатським фракціям та групам за конструктивну та ефективну роботу, пов’язану із реальною боротьбою із COVID-19. Це дійсно було важливо під час початку виходу із так званої тарифної кризи, коли всі політичні сили об’єдналися навколо того, щоб надшвидко прийняти відповідні зміни до бюджету. Також хочу подякувати апарату, який тими днями працював фактично в цілодобовому режимі і ми змогли за день прийняти відповідний законопроект, який одразу ж направили на підпис Президенту і глава держави його підписав. Уже в суботу він став законом. Це дозволить Кабміну впроваджувати і виплачувати компенсації з відповідних фондів».

Д. Разумков висловив переконання в тому, що під час п’ятої сесії теж будуть питання, які відкладатимуть політику на другий план. «Ми спільно робитимемо ті речі, які принесуть користь нашим виборцям та громадянам України», — сказав він. У цьому контексті глава парламенту також нагадав, що вже вступив у дію закон, який дозволяє реєстрацію вакцин. Цей документ також назрів у часі. Його прийняли швидко і якісно, запевнив Д. Разумков, аргументуючи це тим, що між першим та другим читанням народні депутати встигли внести важливі зміни для того, щоб покращити документ.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук відзначив прийняття закону про всеукраїнський референдум. «На цьому ми не завершуємо формування великого блоку законів, які стосуються прямої демократії, — сказав він. — Уже цього тижня, а якщо такої можливості не видасться, то максимум наступного, ми зберемо чергове засідання робочої групи з народовладдя, на якому презентуватиметься перший законопроект про місцевий референдум. Тому запрошую всіх тих, хто є членами робочої групи, і тих, хто має бажання, прийти на презентацію. Її здійснюватимуть представники громадянського суспільства, які взяли активну участь у підготовці цього законопроекту». Парламентарій також поінформував, що на порядку денному сесії стане й питання, яке стосуватиметься плану законотворчої діяльності Верховної Ради на 2021 рік. Він закликав колег прийняти цей план і далі рухатися відповідно до нього. «Треба мати дороговказ, який ми повинні виконувати для досягнення тих політичних рішень, які приймаються в державі».

Як представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив, що в глави держави на підписі нині перебуває указ щодо застосування санкцій до Нікарагуа. Це рішення Ради національної безпеки та оборони, наголосив Р. Стефанчук, і закликав народних депутатів, у разі підписання указу Президентом, забезпечити всі вимоги закону щодо внесення його на розгляд Верховної Ради упродовж 48 годин.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк підкреслила, що парламентарії очікують від уряду виконання постанови Верховної Ради про заходи, спрямовані на соціальний захист населення у зв’язку із підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги. Але просте внесення змін до бюджету на нинішній рік не вирішує проблему комплексно, наголосила вона. Парламент має затвердити комплекс заходів і нову стратегію боротьби з бідністю в Україні до 2030 року, наголосила політик. Така стратегія має базуватися на трудовій, а не соціально-дотаційній складовій.

О. Кондратюк також повідомила, що відповідно до розпорядження Голови Верховної Ради, очолила робочу групу щодо розробки нової брендингової стратегії Верховної Ради. «Ми активно працюємо і плануємо до 30-річчя незалежності України представити наші напрацювання, — зауважила вона. — Брендингова стратегія — це не лише новий логотип. Ми цілісно дивимося на її зміст та завдання».

Перший заступник голови фракції монобільшості «Слуга народу» Олександр Корнієнко наголосив на тому, що під час години запитань до уряду необхідно заслухати міністра охорони здоров’я Максима Степанова для того, щоб отримати повну інформацію про вакцинацію в нашій країні, а також про результати локдауну. «Хотілося б дізнатися, чи досягнули ми цілей, обмежуючи діяльність, передусім, малого бізнесу та креативних індустрій, чи була від цього медична користь», — зауважив він. Упродовж п’ятої сесії народні депутати мають вирішити багато завдань, переконаний О. Корнієнко. За його словами, йдеться про «певні реформи, які допоможуть людям жити краще». А саме: завершення земельної реформи, врегулювання системи оподаткування грального бізнесу, втілення програми так званої великої приватизації. Також народні депутати мають намір взятися за судову реформу.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович поінформував, що у вівторок керівники політичних фракцій та груп очікують на зустріч із представниками Кабінету Міністрів. Вона необхідна для того, щоб зрозуміти, чи має уряд бачення шляхів виходу з тарифної катастрофи. Якщо ж під час цієї зустрічі стане зрозуміло, що такого бачення в урядовців немає, зауважив В. Рабінович, то політична сила, яку він представляє в парламенті, буде змушена звернутися до всіх фракцій та груп з пропозицією об’єднатися проти «дилетантів у владі».

Натомість співголова депутатської фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов зауважив, що нинішня влада нашої країни увійшла до десятки урядів світу, які найгірше відреагували на пандемію. Адже вакцинацію від COVID-19 проводять нині майже всюди, окрім нашої країни. За його словами, це питання не так медицини, як геополітики та міжнародної дипломатії. ЄС має свій план виходу з цієї ситуації, а тому наполягає на ухваленні законопроектів № 4645, № 4646 та № 4647.

А Юлія Тимошенко від фракції «Батьківщина», яку вона очолює, зауважила, що люди нині виходять на вулиці, бо шоковані отриманими у січні платіжками. «У п’ятницю ми вже звернулися до лідерів фракцій, — сказала вона, — і якщо зараз лунають декларації про єднання, то давайте об’єднаємося хоча б навколо чогось. Ми зібрали підписи майже всіх фракцій під законопроектом № 4680 і якщо всі за народ і проти корупції, за справедливість і за об’єднання, то продемонструйте свою готовність щось зробити». Ю. Тимошенко зауважила, що цей документ стосується зниження тарифів майже утричі.

Співголова групи «За майбутнє» Віктор Бондар також акцентував увагу на цінах за газ. Мовляв, споживачі очікували зниження тарифів, особливо з огляду на інформацію про те, що влітку блакитне паливо закачували в сховища за зниженими тарифами. Натомість громадяни отримують позахмарні платіжки. Схожа ситуація із електроенергією, зауважив політик. «У нас нині є найдешевша електроенергія в світі — атомна, — сказав він. — Але уряд зробив усе, щоб розбавити її найдорожчою — сонячною, вітровою тощо.

Заступник голови депутатської фракції «Голос» Роман Костенко звернув увагу на проблеми в системі управління обороною країни. У багатьох військових викликає занепокоєння припинення реформ у цьому секторі, стверджує він. Не виконуються програми із забезпечення військових обмундируванням, паливом та житлом.

Серед невідкладних завдань парламентарій назвав створення слідчої комісії з розслідування справи вагнерівців.

Олег Кулініч від групи «Довіра» також наполягав на врегулюванні питання, пов’язаного із завищеними тарифами. Його колеги зареєстрували законопроекти № 4635 та № 4639, які стосуються захисту прав побутових споживачів природного газу. За словами народного депутата, ці ініціативи дозволять вирішити проблему не тимчасово, а на постійній основі.

За результатами обговорення керівники депутатських фракцій та груп зійшлися на тому, що під час години запитань до уряду народні депутати заслухають виступ міністра охорони здоров’я, а в рамках запитання до Прем’єр-міністра зможуть порушити проблеми, які стосуються енергетики.