На знімку: Максим Разкевич з першим урожаєм малини.

— У 2019 році в наше село Орв’яницю (колишній Дубровицький, а нині Сарненський район. — Авт.) зайшов місцевий інвестор — ТОВ «Західагроінвест». Його директор Максим Разкевич — мешканець сусіднього села Бережки, який почав займатися перспективною для Полісся справою — ягідництвом. Досвід у цьому в нього вже був, бо у своєму селі мав 12 гектарів під ягідниками — малиною, полуницею, смородиною, — розповідає депутат Дубровицької міської ради Олег Білотіл. — Максим Тихонович хотів розширяти виробництво, для чого потрібні були гектари. Він придбав право оренди на дві ділянки на аукціонах, які проводило управління Держгеокадастру у Дубровицькому районі. Адже це були землі запасу. Ці ділянки — 13 та 30 гектарів — були занедбані, тож Максим Тихонович доклав і докладає чимало зусиль та коштів, аби вони стали придатними для ягідництва.

Бажання сина займатися ягідництвом підтримали батьки: батько Тихон Степанович (тракторист за фахом) сам допомагав і вчив, як правильно підготувати ґрунт, а мама Любов Петрівна стала фактично головним бригадиром на ягідних плантаціях.

Максим Разкевич в Орв’яниці вже освоїв 13 гектарів під малиною. У цьому йому допомагали місцеві мешканці, які висаджували саджанці, що їх придбали у Ківерцях Волинської області. Оскільки Максим Тихонович хоче освоїти всі орендовані площі, то й надалі залучатиме сезонних працівників з місцевих. А поки на решті площ для розпушування ґрунту посіють гречку, як сидерат — гірчицю. Щоб підготувати площі під ягідництво, які були дуже занедбані.

У Бережках торік уже отримали непоганий урожай малини, яку реалізували місцевим підприємцям, що займаються її заморозкою та реалізацією. Поки що на високу віддачу Максим Разкевич не сподівається, для цього потрібен час, а зараз працює і вкладає кошти, щоб освоїти всі орендовані площі.

— Інвестор Максим Разкевич — молодий, перспективний, патріотично налаштований налагодити потрібне виробництво, створити робочі місця для земляків-поліщуків, щоб вони не наймитували по чужинах, а працювали на свою країну, — розповідає депутат Дубровицької міської ради Олег Білотіл. — Побільше б нам таких завзятих.

Рівненська область.

Фото Людмили РОДІНОЇ.