Яна Єрьоменко (на знімку) народилася і виросла в Більмаку. Після закінчення Харківського аграрного університету здобула спеціальність інженера-землевпорядника і повернулася додому. У рідному селищі Яна Анатоліївна й зустріла свого майбутнього обранця, тепер разом із чоловіком виховують доньку-старшокласницю Руслану.

Жінка заснувала власний бізнес: виготовляє населенню документи на землю. Робота клопітна, відповідальна, але Яні Анатоліївні вона подобається. Із людьми жінка ввічлива, з документами акуратна, замовники задоволені.

Також Яна Анатоліївна — хороша господиня, вирощує вдома різноманітні квіти, а ще має захоплення до душі — живопис.

— Ще школяркою я п’ять років займалась у художній школі, — розповіла Яна Анатоліївна. — Багато вмінь і знань дали мені педагоги Любов Ніколаєнко й Ольга Ланець. Дуже любила після закінчення уроків йти до «художки», де по-справжньому відпочивала. Разом з іншими дітьми багато малювала — на що вистачало вміння. Особливо подобались квіти — троянди. Бувало, підберу цікаву листівку і стараюсь намалювати таку ж. І виходили цікаві роботи! Педагоги часто хвалили мене, навіть направляли на районні й обласні олімпіади. Мою творчість відзначали у районі.

За буденними турботами в Яни Анатоліївни не було часу займатись малюванням. Повернулась до живопису кілька років тому.

— Це великий відпочинок для душі, — розповіла художниця. — Люблю малювати пейзажі, квіти, коней. Бралася і за портрети, але ними поки що не задоволена. Як пишу картини? Підбираю фото пейзажів, спочатку уважно, до деталей, розглядаю світлину, а потім без поспіху приступаю до роботи. Буває, що пишу картину кілька днів, а буває — й кілька місяців: мені квапитися нікуди, уважно проробляю деталі, щоб майбутня картина стала справжньою окрасою оселі.

У роботі використовує олійні, акрилові, акварельні фарби і суху пастель. Більшість картин за розміром невеликі — 40 на 60 см. Але планує взятися за великі полотна.
Картини Яна Анатоліївна поки що ніде не виставляє. А своїми першими критиками вважає маму і доньку Руслану. «Мама завжди скаже прямо, як воно є, і це важливо для моєї подальшої роботи», — впевнена художниця.

Більмак Запорізької області.

Фото автора.