Як наслідок — у місті на деякий час припинилася подача електроенергії і зупинилися насоси водопостачання. Також без світла залишилося й сусіднє Дніпрорудне.

Як повідомив депутат Енергодарської міськради Анатолій Анохін, гул, який усі чули, було викликано аварійним скиданням пари на ТЕС.

«Наскільки все серйозно — ніхто нічого сказати не може. Мобільний зв’язок перевантажений. Води немає — зупинилися насоси. Наразі — це все», — заявив депутат.

В Інтернеті з’явилося відео, яке поширив один з місцевих жителів в Інстаграмі. На кадрах видно пожежні автомобілі, що мчать вулицею. За його словами, це вже п’ята машина.

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що без електропостачання місто залишилося приблизно о пів на восьму вечора: «Увесь Енергодар, а також сусідні населені пункти, зокрема й місто Дніпрорудне, залишилися без електропостачання. За попередньою інформацією, це спричинила аварія на ЗаТЕС ДТЕК. Усі блоки теплової станції раптово сіли на «нуль». Що саме стало причиною аварії, поки що ЗаТЕС офіційної інформації ще не надала. І через півгодини електропостачання в місті почало частково відновлюватися. Запорізька АЕС працює в штатному режимі».

Трохи пізніше голова облдержадміністрації Олександр Старух розповів, що аварійне відключення сталося через інцидент на підстанції «Луч» Запорізької ТЕС. Через це місто залишилося без електропостачання, але його відновили завдяки резервній лінії. «Постачання електроенергії відновлено двома з трьох ліній», — зазначив він.

У компанії ДТЕК опублікували офіційну заяву:

«Сьогодні о 19:25 ДТЕК Запорізька ТЕС повністю відключилася від енергосистеми через замикання на підстанції «Луч» Запоріжжяобленерго. Через замикання на підстанції спрацювали захисти на блоках Запорізької ТЕС, що не дозволило спричинити більшої аварії. Зупинка станції призвела до короткочасного відключення світла у м. Енергодарі, але наразі енергопостачання міста відновлено».

Причину короткого замикання і спрацьовування системи захисту на Запорізькій ТЕС буде встановлено після роботи комісії з розслідування. Як повідомили в прес-службі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, пускові операції з включення блоків Запорізької ТЕС у мережу розпочали о 21:26.

Запорізька область.

Фото з відкритих джерел.