Найбільше число виявлених випадків COVID-19 за добу в Хмельницькій (429), Івано-Франківській областях (354) і в Києві (342).

За цей час госпіталізовано 1 893 особи. Здійснено тестувань за добу — 42 112, зокрема методом ПЛР — 25 076, методом ІФА — 17 036.

Кількість тих, хто одужав від COVID-19, у країні становить 80,3% від усіх підтверджених випадків інфікування, а летальність — 2%. Про це повідомив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко на міжнародній онлайн-конференції, організованій посольством Суверенного Мальтійського Ордену в Україні.

За його словами, найвища летальність реєструється в Кіровоградській області — 3,3%, а найнижча — в Рівненській та Черкаській областях. Ляшко зазначив, що з усіх летальних випадків 84% — це особи, яким понад 60 років. «Тому й кампанія імунопрофілактики, яка в нас має розпочатися в лютому цього року, насамперед спрямована на медичних працівників, і після цього переходить на осіб, старших 60 років», — додав він.

Вакцинація стартує орієнтовно 15 лютого. Про це в телеефірі заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Він анонсував підписання контракту, який забезпечить вакциною Україну протягом 2021 року. Однак не назвав, якою саме, пославшись на комерційну таємницю. Також очільник МОЗу підтвердив, що Україна має намір закуповувати надлишки вакцин у інших країн.

«Ми працюємо над цим питанням з різними країнами й готові до такої співпраці, насамперед з Європейським Союзом. Є деякі країни, з якими ми дійсно давно просунулися щодо купівлі в них тих доз вакцин, які ними були законтрактовані. Але найшвидше, що може бути щодо постачання таких вакцин, це не раніше кінця березня — початку квітня. Підписаного договору на сьогодні немає», — сказав він.

Готуючись до вакцинації, епідеміологи рекомендують перевірити антитіла до коронавірусу до і після щеплення від COVID-19. «Якщо людина перехворіла, у неї є напружений імунітет, тоді їй і вакцинуватися поки що немає сенсу. Тому потрібно зробити ІФА-тест на антитіла як перед, так і після щеплення. Адже буває і таке, що вакцина просто не спрацьовує», — сказав у коментарі УНН в. о. головного лікаря ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України» Олександр Карловський.

Водночас учені з Кембриджського університету виявили небезпечні мутації коронавірусу (британського штаму B.1.1.7, названу E484K), що знижують ефективність вакцини у 10 разів, повідомляє ВВС.

Співробітники Медичного центру Лангоне при Нью-Йоркському університеті та Інституту психіатричних досліджень Натана Клайна в Нью-Йорку оцінили зв’язок між психічними розладами, зокрема афективними (розлади настрою), тривожними та шизофренічного спектру, і смертністю серед дорослих, які заразилися коронавірусом, передає Укрінформ. За даними дослідження, психіатричний діагноз підвищує ризик смертності від COVID-19 мінімум удвічі, особливо це стосується пацієнтів з розладами шизофренічного спектру.