Досить часто до аварій в електромережах причетні сторонні особи. Завдяки їх діяльності знеструмлюються цілі населені пункти. Лише з початку цього року ПрАТ «Рівнеобленерго» виявило 19 фактів пошкодження майна товариства, що призвело до відсутності електропостачання у споживачів та завдало збитків енергетикам на понад 100 тис. грн.

Упродовж минулого року зафіксовано 174 такі випадки. Зокрема, торік було пошкоджено 105 електроопор під час ДТП, 51 випадок пошкодження електромереж унаслідок обрізання зелених насаджень, зокрема, несанкціонованої вирубки лісу, 18 випадків пошкодження кабельних мереж сталося внаслідок несанкціонованих земельних робіт.

Крім того, протягом 2020 року на території Рівненщини було зафіксовано 14 випадків крадіжок трансформаторної оливи та електрообладнання, що завдало збитків підприємству на суму більш як 176 тис. грн.

Понад 85% випадків пошкодження майна вдалося розкрити, в тому числі і завдяки ефективним діям працівників Служби економічної безпеки ПрАТ «Рівнеобленерго». Загальна сума збитків від протиправних дій сторонніх осіб у 2020 році становила майже 950 тис. грн — 815 тис. вдалося відшкодувати, а відтак і встановити причетних осіб.

Алла ЛІХАЧОВА, менеджер із зв’язків з громадськістю ПрАТ «Рівнеобленерго».