Адже пологові відділення у райцентрах позакривали через їх невідповідність вимогам Національної служби здоров’я. А туди, де вони працюють, діставатися занадто довго — встигають не всі, надто якщо пологи не перші й відбуваються стрімко. От і вагітним жінкам з Нижньосірогозької територіальної громади в цьому плані не пощастило: є своя лікарня, та коли з розвитком плоду виявляють складнощі, їхати на збереження доводиться або до Каховки (півтори години машиною), або взагалі до обласного центру (дві з половиною години на дорогу). Така ж проблема виникла і в сусідніх територіальних громадах.

Та замість скарг до Києва земляки самі заходилися шукати можливості допомогти майбутнім матусям. І, схоже, знайшли їх.

— Активісти нашої та ще трьох територіальних громад із колишніх Іванівського, Верхньорогачицького та Великолепетиського районів вирішили, що доцільно буде розгорнути кілька спеціалізованих палат з патології вагітності на базі Нижньосірогозької центральної лікарні, — повідомив голова Нижньосірогозької територіальної громади Дмитро Такаджи.

Утім, не все так просто — підремонтувати лікарняні палати й встановити додаткові ліжка замало. Керівник Нижньосірогозької ЦРЛ заслужений лікар України Геннадій Гомон каже, що насамперед потрібні фахівці — додатково два акушери і стільки ж анестезіологів. Для них уже є комфортабельні квартири, а з житлом фахівців можна найняти швидко. Але річ не тільки в самому лише даху над головою.

— Сподіваємося, що додатковий пакет медичних послуг нам профінансує все та ж Національна служба здоров’я, а не тільки з місцевих скарбничок кошти проситимемо. Та неодмінною вимогою НСЗУ є наявність у стаціонарі сучасного відеоколоноскопа для огляду внутрішніх органів майбутньої породіллі, з функцією фіксації та архівування зображення для контролю стану здоров’я вагітних жінок. Коштує такий прилад від сімдесяти тисяч гривень, і сподіваємося отримати гроші на нього від територіальної громади вже найближчим часом, — наголосив Геннадій Гомон. — Стосовно ж прийому хворих з інших громад для нашої лікарні це в принципі звична річ: уже нині таких пацієнтів у нас п’ятнадцять відсотків від їхньої загальної кількості. А в пологовому відділенні — дві третини!

Ініціативу лідерів громади місцеве жіноцтво, звісно, гаряче вітає. Адже майбутні матусі у доцільності впровадження додаткових медичних послуг жодних сумнівів не мають. Вони тільки хочуть, щоб палати для патології вагітності з’явилися чимшвидше, оскільки немовлята із появою на світ чекати не будуть — народження відкласти не можна.