Принаймні про це говорить статистика. На жаль, трапляються випадки, коли вбивства в армії маскуються під самогубства. Про це днями говорили під час засідання Тимчасової слідчої комісій з питань правового статусу ветеранів війни, яка відбулася у форматі відеоконференції.

Як зазначив голова ГО «Асоціація учасників та інвалідів АТО Ілля Шполянський, в армії склалась тривожна ситуація із належним розслідуванням компетентними державними органами обставин небойових втрат серед військовослужбовців. За його словами, щороку зростає кількість таких смертей.

«Ще влітку 2020 року до мене звернулися батьки двох військовослужбовців, які загинули в зоні АТО/ООС. За попередньою версією, хлопці начебто наклали на себе руки. Утім, у родин загиблих інша думка. Мовляв, певні факти вказують, що вони, можливо, були вбиті. Спільно з Міністерством у справах ветеранів ми порушили це питання. На цю тему проходить уже третє засідання ТСК. На щастя, процес зрушив з місця. Викликаються всі відповідальні чиновники. Головне для нас і вбитих горем батьків — встановити справедливість. Зробити це буде не просто, адже важко і неефективно працює наша правоохоронна система», — зазначив він.

За його словами, таких прикладів тільки із повідомлень ЗМІ за останні роки можна навести десятки. Утім, реальна загальна картина, як уявляється, може бути ще страшніша. «Батьки і рідні таких «самогубців» тривалий час роблять спроби домогтися правдивого і об’єктивного розслідування обставин загибелі, але марно», — підсумував він.

Як зазначила голова ТСК з питань правового статусу ветеранів війни Яна Зінкевич, нині це питання дуже актуальне, водночас проблемне та болюче. «Ми повинні завжди пам’ятати, що за кожним, хто загинув, стоять батьки, родина, друзі, знайомі, товариші по службі. Для кожного з них смерть близької людини — це горе. І про це ми всі маємо пам’ятати та робити усе можливе, щоб цього горя було якомога менше. Це є наш моральний обов’язок, а для держави і її представників — і законний обов’язок. Тому подібні випадки повинні розслідуватися, а винні мають бути притягнуті до відповідальності.

Для довідки:

За інформацією Генштабу, у боях на сході України за 2020 рік загинуло 49 українських бійців (бойові безповоротні втрати ЗСУ). Кількість небойових втрат військовослужбовців ЗСУ за період проведення бойових дій під час ООС за 2020 рік становила 70 осіб.