На знімку: гощанський селищний голова Микола Панчук і староста Микола Вовкошовець (зліва направо).

Цей знімок зроблено тоді, коли Рівненщину засипало снігом і до гощанського селищного голови Миколи Панчука приїхав староста Микола Вовкошовець. Щоб порадитись, як урятувати села його старостинського округу (а їх шість) від снігового полону. Адже комунальні дороги мусять розчищати від снігу місцеві громади самотужки.

— Нинішні два сильні снігопади укріпили в думці, що потрібно зміцнювати матеріальну базу нашого комунального підприємства «Агентство розвитку Гощі», яке повинно мати на такі примхи погоди відповідну снігоочисну техніку, — розмірковує керівник громади Микола Панчук. — Влада має допомогти громадам у цьому, якщо поклала на них ще й такі обов’язки, бо їм самим (особливо тим, хто тільки проходить період становлення) з цією проблемою буде важко впоратися через нестачу коштів.

— Коли ми опікувались лише Гощею, то для потреб селища цілком вистачало двох тракторів комунальників. Нині наша Гощанська територіальна громада значно зросла — сорок населених пунктів із населенням 23 тисячі осіб, тому потрібно поповнювати комунальне підприємство новою технікою, і не лише снігоочисною. У перспективі частину коштів громади спрямовуватимемо на зміцнення матеріальної бази комунальників.

Щодо старост, то вони мають відігравати істотну роль у розвитку населених пунктів старостинських округів, вважає Микола Панчук. Тому, на його думку, важливо, щоб це були люди з господарською жилкою, компетентні, з життєвим досвідом та досвідом роботи в органах місцевого самоврядування.

— Таким є Микола Анатолійович Вовкошовець, — каже гощанський селищний голова Микола Панчук. — До жовтневих виборів він працював сільським головою. Під його опікою були села Синів і Терентіїв. А нині, коли він староста, до цього переліку додалися ще чотири села — Липки, Дружне, Андрусіїв, Вовкушів. Відтак додалося й клопотів.

— Справді, роботи побільшало, бо в селах — сила-силенна всіляких проблем. Треба нові школи в Липках та Андрусієві або хоч теплі вбиральні побудувати, — каже староста Микола Вовкошовець. — Але на першому плані поки що проблема водопостачання (вона дуже актуальна, особливо для Липок та Андрусієва) та будівництво дороги до Вовкушева. Бо нині це три кілометри бездоріжжя. Проект на будівництво шляху ми виготовили, заплатили за нього 140 тисяч гривень, але 6 мільйонів, щоб утілити той проект, у громади немає. Тому розмірковуємо, як цю проблему розв’язати.

— Нам би фінансування, а досвіду не бракує, — сказав, усміхаючись, староста Микола Вовкошовець. — І проблеми розв’яжемо.

Рівненська область.

Фото автора.