Здійснити його влада обіцяла ще півтора року тому, але до справи так і не дійшло. І ось нині у парламенті зареєстровано урядовий законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення ефективності використання коштів державного фонду регіонального розвитку» (№ 4200), який, на переконання Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, необхідно ухвалювати за основу.

Як відомо, нині кошти ДФРР в більшості випадків спрямовуються на розв’язання поточних проблем (ремонт, реконструкцію об’єктів місцевого значення) і не забезпечують вирішення стратегічних завдань регіонального економічного розвитку (створення робочих місць, розвиток інновацій тощо), мають короткостроковий ефект. Спонтанність та відсутність прогнозованості під час відбору програм і проектів регіонального розвитку призводить також до зростання кількості об’єктів незавершеного будівництва у регіонах, розпорошенню коштів держфонду.

А цей законопроект, як зауважив заступник міністра розвитку громад і територій Іван Лукеря, напрацьований спільно представниками уряду та парламенту, передбачає декілька ключових норм. Одна з них — поступове збільшення обсягу Державного фонду регіонального розвитку з 2022 року — до не менше 2%, а з 2023 року — не менше 3% прогнозного обсягу доходів загального фонду проекту держбюджету на відповідний бюджетний період. Крім того, проект запроваджує відкриту конкуренцію між проектами, які подаються на фінансування за рахунок фонду та встановлює запобіжники, які не допустять лобіювання особистих інтересів окремих посадових осіб під час конкурсного відбору проектів.

Водночас законопроектом передбачено, що в рамках Державного фонду регіонального розвитку можуть об’єднуватися кошти міжнародної технічної допомоги, які отримує Україна на регіональний розвиток, у тому числі у рамках програм транскордонного співробітництва. «Для цього не потрібно буде затверджувати окремі процедури з відбору таких проектів. Відбір здійснюватиметься у порядку, визначеному ДФРР», — уточнив І. Лукеря.

Ухвалення проекту за основу підтримав і голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів В’ячеслав Рубльов. Адже, за його словами, щорічне збільшення Державного фонду регіонального розвитку дозволить реалізовувати державну політику на місцях.

Власне, підтримати проект лише у першому читанні народні депутати пропонують тому, що у документі є що вдосконалювати до другого читання. А оскільки Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування не є профільним щодо розгляду цього документа, народні депутати звернулися до Комітету з питань бюджету, визначеного головним із підготовки і опрацювання законопроекту № 4200, якнайшвидше опрацювати його та рекомендувати Верховній Раді ухвалити його за основу.