Його затвердили й підписали всі учасники Контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України, яка складається із представників України, Росії, ОБСЄ й невизнаних Донецької і Луганської народних республік.

17 лютого 2015 року Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла резолюцію № 2202 на підтримку досягнутих домовленостей. Згідно зі статтею 25 Статуту ООН, члени організації погоджуються, відповідно до цього Статуту, підкорятися рішенням Ради Безпеки й виконувати їх. Тому з моменту ухвалення резолюції РБ ООН «Комплекс заходів» став міжнародно-правовим документом, обов’язковим до виконання.

Напередодні цієї дати ми записали коментар Співголови парламентської фракції «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА — ЗА ЖИТТЯ» Юрія Бойка.

«За сім років протистояння ситуація в Україні тільки погіршувалася. З перспективної економіки, відкритої для інвестицій і співпраці, Україна перетворилася на зону ризику для будь-яких інвесторів. Із країни йдуть капітали, а заходять тільки гроші спекулянтів та кредити під політичні зобов’язання. За це віддали землю, підняли тарифи, на продаж виставлено стратегічні підприємства. За останні роки в Україні критично зріс рівень бідності. І це вже стосується кожного другого українця. Особливе погіршення якості життя люди відчули в період епідемії. Через продовження владою «медреформи Супрун» закриваються лікарні, про доступну медицину забуто, медперсонал скоротили, лікарі виїжджають із країни. Промисловість не працює, малий і середній бізнес вмирає. Скорочуються робочі місця. Зовнішня торгівля завмерла. Про пошук нових економічних партнерів мова не йде. Уряд — без програми дій. Влада здатна тільки вводити санкції і заборони», — зазначив співголова фракції опозиціонерів.

Виходом із політичної та соціальної кризи, на думку Юрія Бойка, повинна стати ефективна робота парламенту, а питання миру — ключовим. «Ключ до політичного врегулювання — це ефективна робота парламенту над необхідними для миру законами. Це налагодження прямого діалогу в чотирикутнику Київ—Донецьк—Луганськ—Москва. Скасування всіх дискримінаційних рішень у галузі культури і мови. Активна робота на рівні ТКГ у Мінську для розведення військ та узгодження політичних позицій. Це ухвалення Верховною Радою законів про особливості місцевого самоврядування на Донбасі, амністії, особливості проведення місцевих виборів. Це внесення змін до Конституції України. Проведення виборів у Донецьку і Луганську за українським законодавством під контролем ОБСЄ. Об’єднання країни й повернення контролю по всій довжині східних кордонів. Українська влада повинна нарешті не на словах, а на ділі стати патріотом України і проводити політику виключно в національних інтересах», — підкреслив співголова фракції ОП—ЗЖ.

Юрій Бойко впевнений, що сьогодні бути патріотом України — означає прагнути до миру.

«Тільки мирна Україна зможе розвиватися і забезпечити добробут своїм громадянам. І партія ОП—ЗЖ готова це зробити», — резюмував співголова ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ — ЗА ЖИТТЯ.

Друкується в рахунок квоти фракції Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА — ЗА ЖИТТЯ».