Посол Німеччини Анка Фельдгузен, Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак, Президент України Володимир Зеленський під час брифінгу в Авдіївці.

Разом із Президентом Донбас відвідали Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, Посол Німеччини Анка Фельдгузен, Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс, Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін, Посол Канади Лариса Ґаладза, Посол Швеції Тобіас Тиберг.

Важливо бачити реальний стан справ на передовій

Глава держави відвідав передові позиції наших військових поблизу Торецька та Авдіївки. Зокрема, побував на одній із позицій, де до противника було 80 метрів. Загалом, за інформацією Офісу Президента, Володимир Зеленський проїхав понад 60 відсотків лінії розмежування.

Глава держави разом із присутніми хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїна, який загинув цього дня від кулі снайпера в районі населеного пункту Зайцеве.

Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко доповів Президентові про поточну ситуацію в районі проведення ООС, розповів про стан справ, кількість порушень режиму припинення вогню за 2021 рік та бойові втрати наших підрозділів.

Під час спілкування з військовими Володимир Зеленський наголосив на важливості перебування вищого офіцерського складу на передовій та проведення ротації вищих офіцерів. «Ми говорили з Головнокомандувачем Збройних сил Русланом Хомчаком, щоб відбувалася ротація вищого офіцерського складу, — сказав Президент. — Щоб вони постійно відвідували наших хлопців і дівчат на передовій».

Режим припинення вогню потрібен

На авдіївській «пром-ці» Володимир Зеленський та посли іноземних держав поклали квіти до меморіалу та вшанували хвилиною мовчання пам’ять українських військовослужбовців, які загинули в боях за незалежність України.

«Сьогодні минає рівно 200 днів, як ми домовилися про режим усеосяжного припинення вогню, — наголосив Президент. — І всі ми бачимо, що кількість обстрілів останнім часом з боку бойовиків збільшилася. Однак, хоч би як скептично хтось ставився до слова «перемир’я», режим припинення вогню потрібен і є досягненням. Це врятувало реальні життя наших військових і цивільних».

За його словами, останніми тижнями кількість обстрілів справді дещо збільшилась, що пов’язано, зокрема, зі спробами тиснути на українську сторону в переговорах Тристоронньої контактної групи.

Армія перебуває в нормальному і сильному стані

Прибувши до розташування Збройних Сил України в районі Авдіївки, Володимир Зеленський вручив військовим державні нагороди та цінні подарунки. Під час зустрічі з військовослужбовцями та журналістами Президент розповів про відвідання ним разом із послами українських позицій поблизу Авдіївки, Промзони й у Шумах, зауваживши, що акцентує увагу на цих трьох позиціях тому, що саме тут були ускладнення й фіксувалася велика кількість порушень режиму тиші з боку ворога.

«Постійні наші приїзди, як кажуть в армії, «на нуль» дають можливість розуміти, що армія в нормальному стані — стані сильному, зокрема психологічно. Це також дуже важливо. А також, що ворог бачить: ми думаємо про нашу армію і нам не все одно», — наголосив Володимир Зеленський.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи не варто Україні ініціювати перегляд Мінських домовленостей задля встановлення миру на Донбасі, глава держави сказав: «До «Мінська» моє ставлення дуже просте: його треба розібрати на деталі, прописати всі кроки, прив’язати їх до дат і виконувати. Ми за такий формат. Саме це ми і зробили».

За словами Президента, політичні радники лідерів «Нормандської четвірки» працювали над підготовкою відповідного документа з конкретними датами й часовими рамками виконання Мінських домовленостей.

«Нині остання версія цього документа відправлена всім сторонам. Ми очікуємо, що сторони найближчим часом акцептують цей документ, і тоді буде можливість наблизити зустріч «Нормандської четвірки», — додав глава держави.

«Сподіваюся, що ми побачимо кінець цієї війни»

Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен зауважила: «Мінські домовленості, як сказав Володимир Зеленський, — це єдиний шлях мирного врегулювання цієї війни. Чи це може бути скоро? Ми не знаємо. Але ми дуже активно над цим працюємо і в Берліні, і в Парижі. Сподіваюся, що ми побачимо кінець цієї війни».

За словами Президента України, дуже важливим є те, що посли дружніх і партнерських країн бачили на власні очі, що відбувається на Донбасі та які наслідки спричинила війна.

«Західні дипломати повинні отримати з перших уст правдиву інформацію про те, як Україна виконує взяті на себе зобов’язання зі встановлення режиму припинення вогню, якого не дотримується протилежна сторона», — наголосив глава держави.

Керівник Офісу Пре-зидента Андрій Єрмак відзначив також важливість сигналу від послів Франції та Німеччини — країн, які беруть участь у Нормандському форматі, а також від послів Канади, Сполучених Штатів, Великої Британії, Швеції, що Україна дотримуєть- ся встановленого ре-жиму припинення вогню.

Донецька область.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.