Фактично, це внутрішній план, за яким наша країна рухається в напрямку членства в НАТО, наголосила віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. «Рухаючись цим треком, — сказала вона, — Україна поступово наближає свої стандарти до стандартів Альянсу, що є передумовою членства».

Утім, основним майданчиком, на якому зводяться законодавчі містки, що з’єднують Україну з ЄС та НАТО, все-таки залишається Верховна Рада. Саме народні депутати закладають цеглинки в цей фундамент, приймаючи відповідні закони та постанови, які наближують нашу країну до світових стандартів у всіх сферах, в тому числі й у військовій. Однією із таких цеглинок є законопроект № 3553, який передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку. Його розроблено у зв’язку із необхідністю вдосконалити організаційно-правові засади укомплектування Збройних Сил України та інших, утворених відповідно до закону України, військових формувань високопрофесійним особовим складом і в мирний час, і в особливий період, зауважують законотворці. Йдеться також про приведення системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління у відповідність до стандартів НАТО.

Законопроект розроблено Міністерством оборони на виконання рішення Ради національної безпеки та оборони. На розгляд Верховної Ради документ винесено Президентом і визначено як невідкладний. У першому читанні його ухвалили ще в вересні 2020 року. Заступник міністра оборони Олександр Поліщук тоді за-

уважив, що уряд пропонує встановити правові підстави для створення та функціонування територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які прийдуть на заміну військовим комісаріатам, на роботу яких часто доводиться чути нарікання. Також ухвалення цього документа «допоможе вдосконалити питання формування військового резерву людських ресурсів у державі в особливий період шляхом запровадження нового виду військової служби за призовом із числа резервістів», — запевнив заступник міністра. На всіх резервістів поширюватиметься комплекс соціальних пільг та гарантій, передбачених для мобілізованих осіб, які будуть призвані на особливий період на цю службу. У тому числі — збереження робочого місця, посад і середнього заробітку, зауважив чиновник.

Заступник голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла, презентуючи законопроект № 3553, зауважила, що до нього є низка зауважень і у членів комітету, і у представників Головного науково-експертного управління Верховної Ради, а також у представників Служби безпеки та Комітету з питань бюджету. Наголошував на цьому і перший заступник голови профільного комітету Михайло Забродський. Він хоч і назвав законопроект прогресивним і таким, що наближує нас до Європи та НАТО, та все-таки зауважив: «Декілька моментів у цьому законі містять одночасно і потрібні речі, і сувору небезпеку». Утім, народні депутати пообіцяли суттєво доопрацювати документ.