Так, неподалік від н. п. Зайцевого збройні формування Російської Федерації вчинили прицільний обстріл позицій українських захисників зі снайперської зброї. У результаті пострілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил дістав вогнепальне поранення і помер під час евакуації в госпіталь. За повідомленням прес-центру ОС, поблизу Новомихайлівки ворог відкривав вогонь із великокаліберного кулемета. Внаслідок обстрілу один із захисників України загинув.

«Учора, 11 лютого близько 21.00 на напрямку Мар’їнка від пострілу снайпера ЗС РФ загинув ще один військовослужбовець ЗСУ», — повідомила в Телеграм українська делегація в Тристоронній контактній групі. Українською стороною СЦКК спрямована відповідна нота в СММ ОБСЄ.

Проте в останні звіти СММ ОБСЄ про ситуацію на Донбасі не ввійшли такі грубі порушення перемир’я, як ведення снайперського вогню збройними формуваннями РФ. Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ в четвер, передає Укрінформ. «Такі грубі порушення з боку російських збройних формувань, як застосування 120-мм мінометів 8 лютого поблизу Південного чи снайперський вогонь, який забирає життя українських військових, на жаль, не ввійшли до звітів СММ», — сказав він.

Представник України повідомив, що лише за тиждень із 1 по 7 лютого на Донбасі загинули троє українських військовослужбовців, ще шестеро дістали поранення.

«По всій лінії зіткнення мають місце регулярні сплески насильства. І хоча їх інтенсивність залишається значно нижчою, ніж у попередні роки, цю негативну тенденцію не можна ігнорувати. Сьогодні ми одержали повідомлення про ще одного загиблого українського військовослужбовця та пораненого бійця», — зазначив Цимбалюк.

Відреагували на загострення ситуації на фронті й в Офісі Президента.

«Збереження режиму припинення вогню є найважливішим. Будь-які перемовини неможливо вести, коли вбивають наших людей. Важливо, що вбивають спеціальні групи снайперів, які не перебувають у постійній дислокації. Тобто це провокація, дуже добре організована. Це професійні вбивці, саме для цього сюди приїжджають», — заявив глава ОП Андрій Єрмак.

Зі свого боку глава української делегації Тристоронньої контактної групи Леонід Кравчук розповів у четвер під час засідання Ради безпеки ООН, присвяченого шостій річниці підписання Мінських угод 12 лютого 2015 р., про кроки, зроблені Україною у виконанні укладених у рамках ТКГ угод, а також звернув увагу на деструктивну позицію РФ у цьому питанні. Серед ініціатив, що виходять від української сторони, Кравчук назвав завершення розведення сил і засобів на трьох пілотних ділянках, постійний — 24/7 — формат консультацій у рамках ТКГ після початку пандемії COVID-19, продовження ще на рік — до 31 грудня 2021 року — чинності закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей»... При цьому він констатував, що Росія не відповіла взаємністю на ці кроки.

«Навпаки, у січні — лютому 2021 року число порушень режиму припинення вогню з боку російських незаконних збройних формувань значно зросло, що спричинило нові бойові втрати серед українських військовослужбовців», — наголосив глава української делегації в ТКГ.