На знімку (зліва направо): співзасновник партії «Демократична Сокира», модератор Юрій Гудименко, спікер Міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти «InformNapalm» Михайло Макарук, голова Ради громадського контролю НАБУ, представник ГО «Демократична Сокира» Марк Савчук.

Громадські розслідувачі заявляють про можливе розширення санкцій США щодо організованої групи осіб, причетних до російської мережі впливу та дезінформації, яким вдалося досі уникнути санкцій за втручання у вибори президента США. Вчора на прес-конференції в Укрінформі у Києві голова Ради громадського контролю НАБУ, представник ГО «Демократична Сокира» Марк Савчук та спікер Міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти «InformNapalm» Михайло Макарук оприлюднили інформацію, яка підтверджує участь у дезінформаційній операції «плівки Деркача» зазначеної групи осіб, а також вказує на зв’язок між ними.

Як відомо, 11 січня 2021 року США запровадили санкції щодо семи фізичних осіб та чотирьох організацій, які стали частиною мережі іноземного впливу, пов’язаної із Росією та Андрієм Деркачем. Проти нього уряд США запровадив санкції ще у вересні 2020 року за спробу вплинути на вибори. Держсекретар США Майкл Помпео заявив, що народний депутат України Деркач уже понад десять років є агентом РФ, який підтримує тісні зв’язки з російськими спецслужбами. А колишні українські держслужбовці Костянтин Кулик, Олександр Онищенко, Андрій Теліженко та нинішній народний депутат Олександр Дубінський публічно виступали разом із Деркачем або приєднувалися до нього для просування необґрунтованих закидів щодо кандидата на політичну посаду в США.

«Інформаційна кампанія, що увійшла в історію як «плівки Деркача», є класичною інформаційно-психологічною операцією країни-агресора, яка поставила за мету повне руйнування відносин між Україною та США. Для цього було використано розгалужену мережу агентів впливу різного роду і ґатунку. А також створено інформаційний фон, що це не РФ втрутилася у вибори президента США, а саме Україна. Оскільки основними виконавцями цієї спецоперації є, на жаль, особи, котрі мають українське громадянство, але вони вже є визнаними агентами Кремля», — зазначив Михайло Макарук на прес-конференції в Укрінформі.

Серед нових кандидатів на можливість потрапити під санкції громадські розслідувачі назвали Анатолія Шарія, який ще до виборів у Штатах почав активність щодо газової компанії «Бурисма», звинувативши сина кандидата у президенти Джо Байдена у корупції. А також Назара Діордіца — топ-ведучого кількох розташованих в Україні проросійських каналів. Він на прес-конференції Президента Зеленського запитав його про «плівки Деркача», тим самим виніс маргінальну тему на міжнародний рівень — це транслювали закордонні медіа.

Фігурують у списку й власники інформресурсів та ЗМІ, через які розкручували скандал, — Тарас Козак та Ігор Коломойський. Архітектором юридичної легалізації «плівок Деркача» спікер «InformNapalm» назвав колишнього заступника глави АП при Януковичі Андрія Портнова. «Він через свої тісні зв’язки у правоохоронних органах, зокрема у прокуратурі, створив прецедент, коли правоохоронцям доводилося розглядати фейки як докази у справі. Фактично це є введення в оману слідства», — пояснив Макарук.

«За результатами спільного дослідження ми можемо констатувати, що в Україні сформувалося коло осіб, які у 2020 році цілеспрямовано і злагоджено брали участь у російській інформаційній спецоперації під назвою «плівки Деркача». Вони працювали над тим, щоб сфальсифіковані записи спочатку отримали розголос і закріпилися у суспільній свідомості як достовірний факт. А напередодні американських виборів були представлені виборцям як беззаперечний доказ корумпованості одного з кандидатів. Робота велася в інтересах РФ. Однією з аудиторій впливу була українська влада. Мета — примусити Президента Зеленського ініціювати розслідування «плівок Деркача» або принаймні прокоментувати цей фейк публічно, аби зробити його політичним фактом...» — підсумував голова Ради громадського контролю НАБУ Марк Савчук.

Громадські розслідувачі також повідомили, що звернуться до мінфіну США з проханням додати до санаційного списку осіб, про яких йдеться у доповіді. А уряди Канади, Великої Британії та країн ЄС мають синхронізувати санкції проти згаданих осіб. Те саме зробити волонтери вимагають від СБУ та РНБО. Про це йшлося на прес-конференції в Укрінформі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.