Після завершення всіх робіт на місці найпроблемнішого сміттєзвалища України посадять парк.

Нині триває формування купола і схилів полігона твердих відходів, на яких прокладають дренажні канали та облаштовують технічні захисні шари. Водночас передбачають запустити системи збору газу.

Цим об’єктом опікується створене три роки тому комунальне підприємство «Зелене місто». Як розповів його керівник Святослав Євтушенко, упродовж минулого року станції очищення зібрали майже 53 тисячі метрів кубічних фільтрату і значно знизили рівень наповненості озер-відстійників. Тепер фільтрат не потраплятиме в грунт.

Львів — одне з небагатьох міст України, яке встановило на звалищі дві станції очищення фільтратів. За добу вони перекачують майже 600 кубічних метрів фільтратів. Роботи фінансуються за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку.

Наступний важливий етап рекультивації Грибовицького звалища — дегазація. Для цього доведеться вирити свердловини і прокласти трубопроводи.

Після закриття звалища у 2017 році створили комунальне підприємство «Зелене місто», яке займається рекультивацією в Грибовичах, а також будівництвом нового сміттєперебного заводу. Перед молодою командою поставили завдання перейняти кращий світовий досвід, бо таких проектів в Україні ще ніхто не реалізовував.

Львівська область.